eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Frenkl: Egy esélyes sportoló nem kockáztatna a doppinggal

Azok az országok, illetve sportágak, amelyek nem ratifikálják a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) doppingkódexét, nem vehetnek részt a jövő évi pekingi olimpián. Frenkl Róbert sportorvos szerint a valóban esélyes versenyzők esetében nem valószínű, hogy doppingszerekhez nyúlnának.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) létrehozásának célja az volt, hogy egységes irányba tereljék az addig szétágazó erőfeszítéseket - mondta az InfoRádiónak Frenkl Róbert.

A sportorvos kiemelte, hogy a megfogalmazott szabályokat az olimpia előtt az országoknak el kell fogadniuk. Hozzá kell járulni ahhoz, hogy a WADA behatoljon a nemzeti sportszövetségek felségterületére, és minden résztvevőt ellenőrizhessen - tette hozzá.

Kiemelten szerepel a hormonális dopping


Frenkl Róbert hangsúlyozta: a WADA doppingkódexének iránymutatásai között kiemelten szerepel a hormonális dopping, amely az erősportokban fordul elő leggyakrabban. Felhívták a figyelmet az anabolikus sztreoidokra, valamint az egyéb hormonokra, mint például a tesztoszteronra, amit állítólag a pekingi labor tökéletesen ki tud mutatni - közölte.

A sportorvos kiemelte, hogy a doppingkódex foglalkozik az állóképességi doppinggal, az antiasztmatikus szerekkel, valamint a vízhajtókkal.

Bárkit bármikor ellenőrizhetnek

A WADA az összes olimpikont bármikor ellenőrizheti, és az ügynökség rendelkezésére kell állniuk - mondta Frenkl Róbert. Hozzátette: ha egy sportolót doppingvétségen érnek, az orvost és a gyúrót is megbüntetik.

Már a magyar szabályozás is összhangban van a nemzetközivel, ugyanis a NADO végzi a vizsgálatokat, és minden mintát akkreditált laborban ellenőriznek - közölte a sportorvos.

Frenkl Róbert úgy vélekedett, egy igazán éremesélyes versenyző nem kockáztatna azzal, hogy doppingol.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×