eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Elment a ralisport első szupersztárja: "Skócia egy igazi hőst veszített el"

Elment a "ralisport első szupersztárja", a második Repülő Skót, aki versenyzői pályafutása alatt rengeteg munkát adott a lakatosoknak, kiérdemelve ezzel a McCrash becenevet. Colin McRae, ötéves kisfia és két barátjuk helikopterbaleset áldozata lett.

Twin Squirrelje kigyulladt, mielőtt a földhöz csapódott volna egy fás területen szombat délután, 17. századi skóciai kúriájától alig egy kilométerre. A balesetben Colin McRae-vel együtt meghalt kisfia, Johhny, a gyerek hatéves iskolatársa, Ben Porcelli, és a család barátja, Graeme Duncan.

A szemtanúk szerint a helikopter műszaki hiba miatt gyulladt ki. A négyfős társaság az alig 20 kilométerre lévő Quarterből tért vissza - ahol McRae, a képzett helikopterpilóta egyik autóját akarta átvizsgáltatni egy szerelővel -, amikor a jármű lezuhant.

A rendőrség munkatársai elmondták: a megmaradt roncsokról alig lehetett megállapítani, hogy valamikor egy helikopter alkatrészei voltak.

Colin McRae egy kislányt hagyott maga után, a nyolcéves Hollie-t.

A pályán őrült, a levegőben óvatos volt

A ralist félelmet nem ismerő vezetői stílusáról ismerték a legtöbben - bár barátai szerint, ha helikopterbe ült, rendkívül óvatos volt. A pályákon gyakran bukott, a nézők mégis imádták McCrash-t, aki már kétéves korában oda volt az autókért.

Tizenhét éves pályafutása során 25 versenyt nyert és 42 alkalommal állhatott dobogóra. 1995-ben megnyerte a rali-világbajnokságot. Két alkalommal, 2004-ben és 2005-ben részt vett a Dakar-ralin is.

Sokak kedvence volt a nevével fémjelzett számítógépes játék, a Colin McRae Rally. A szoftver többször vezette az amerikai eladási listákat, holott az ottani játékosok legtöbbje azt sem tudta, hogy a program névadója valódi, élő személy.

Egy valódi hős veszett el

"Colin nagyszerű fiú volt, szerető férj és csodálatos apa - írta a ralifenomén édesapja, Jimmy McRae a fia halála után kiadott családi közleményben. - Johhny remek kissrác volt, minden szabad percét az apjával töltötte, és úgy tűnt, megvan benne minden ahhoz, hogy továbbvigye a család hírnevét."

"Skócia egy igazi hőst vesztett el" - mondta honfitársa, Sir Jackie Stewart korábbi Formula 1-es bajnok Colin McRae-re emlékezve, míg David Coulthard úgy fogalmazott: "A világ szomorúbb hely lesz nélküle."

"Addig kell kihasználnunk az élet lehetőségeit, amíg tudjuk. Semmi értelme, hogy az embernek legyen egy zsíros bankszámlája, ha 180 centivel a föld alatt fekszik" - mondta Colin McRae egy csúnya bukás után 2002-ben.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×