eur:
395.34
usd:
356.61
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Nemsokára 80 millió forintot is kereshet hetente egy futballista

Az angol Professional Footballers Association, azaz a Hivatásos Játékosok Szövetsége 2006-os vizsgálata szerint az átlagos éves fizetés az angol Premier League-ben 676 ezer font (250 millió forint). A legjobban kereső játékosok - mint Ballack, Sevcsenko, Ferdinand, vagy új szerződése alapján Cristiano Ronaldo - ennek akár a nyolcszorosát is megkeresik, tegyük hozzá, csúcsszintű teljesítménnyel.

Az angol Premier League-ben a fizetések mintegy kilenc százalékkal emelkedtek, s az új, augusztustól érvényes, 2,7 milliárd fontos televíziós szerződés még további növekedést hoz majd.

A tekintélyes Deloitte előrejelzése szerint nincs mesze az idő, amikor az angol élvonal legjobban kereső játékosa heti 200 ezer fontot (74 millió forintot) keres majd. A cég úgy véli, három éven belüli elérhető az új mérföldkő - a Premier League legjobban kereső játékosai most heti 120-125 ezer fontnál tartanak.

A legmagasabb osztály csapatainál a fizetési rovat összköltsége 854 millió fontra rúg, ami 9 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Ömlik a pénz

Ma, s ezt mutatja a befektetni vágyók sokasága is, az angol liga a legvonzóbb az üzletemberek számára. A világ leggazdagabb húsz klubjából nyolc angol - s ez mindennél többet mondó adat.

A 2005-2006-os idényben a Premier League klubjainak összbevétele 1,4 milliárd font volt. Az olasz Serie A áll a második helyen egymilliárd fonttal, harmadik a német Bundesliga és a spanyol Primera División 0,8 milliárd fonttal, s ötödik a francia Ligue 1, 0,6 milliárd fonttal.

A különbség pedig még tovább nőhet. A most lezárult idény adatai egyelőre csak becsülhetőek, ám a kalkulációk szerint a Premier League esetében elérték a másfélmilliárd fontos határt. S a 2007-2008-as szezoné akár 1,8 milliárd font is lehet.

Még lemaradva az amerikai topligák mögött

Ez az összeg 3,55 milliárd amerikai dollárnak felel meg - ezzel a Premier League a világ negyedik legnagyobb bevételt hozó sportligája az amerikai National Football League, a Major League Baseball és a National Basketball Association, azaz a tojáslabdás futball, a baseball és a kosárlabda csúcsligája mögött, de az NHL-t, a hokiligát megelőzve.

Figyelembe véve, hogy a nagyobb bevételt elérő amerikai ligákban lényegesen több csapat szerepel, a számítások szerint az egy klubra eső bevétel még akár az NBA klubjaiét is megelőzheti.Nézőszámban még a németek vezetnek

Angliában a klubok jelentős haszonra tesznek szert a nézőkből is. Ennek megfelelő, persze, a kiszolgálás is. A világ valamennyi bajnokságát figyelembe véve a Premier League nézettsége a második legmagasabb, a német Bundesliga mögött.

Az óriási stadionokkal rendelkező németeknél 40,745 az átlag, elképesztő szám. A három legmagasabb nézőátlagú csapat a Borussia Dortmund 72 627-tel, a Bayern München 67 641-gyel és a Schalke 61 299-cel.

A Premier League nézőátlaga a 2005-20056-os szezonban 33 384 volt. Nem kevés, de a most lezárult idény jelentős emelkedést hozott. A Manchester United arénáját, az Old Traffordot a 2006-2007-es szezon előtt kibővítették. Az "Álmok Színházának" kapacitása kibővült, így a klub jócskán megdöntötte előző évi 68 765-ös nézőrekordját.

A 2006-2007-es szezonban átlagosan 75 826 néző látta a Man United meccseit - ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy minden mérkőzés teltházas volt.

A stadiontól függ a nézőszám

Még jelentősebb emelkedést mutat az Arsenal adatsora: az "Ágyúsok" átköltöztek a Highburyből az Emirates Stadiumba, már az első idényben hatvanezer fölötti (60 045) átlag-nézőszámot elérve.

Érdekes módon, e listán a harmadik a Newcastle United, nyilvánvalóvá téve, hogy a nézőszám stadionfüggő: 50 686 szurkoló látta átlagosan a "Szarkák" mérkőzéseit a Saint James' Parkban.

E három adat biztossá teszi, hogy az angol liga nézettsége immár nagyon megközelíti a németét, s azonnal megmagyarázza, miért akar Roman Abramovics a Chelsea tulajdonosa, valamint a Liverpool két új, amerikai tulajdonosa, George Gillet és Tom Hicks új stadiont építeni az övéinek.

Maradva a "Vörösöknél": 2010-re készül el az új stadion, amely legalább harmincszázalékos nézőszám, s ebből következően jegybevétel emelkedést ígér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 12. 21:25
×
×
×
×