eur:
395.32
usd:
365.6
bux:
73928.84
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A királynő unokája az Év legjobb brit sportolói között

Vasárnap, a szavazások 53 éves történetében először nem Londonban, hanem Birminghamben adja át a BBC az Év legjobb brit sportolóit megillető díjakat. A televíziós felvételre szóló 3000 jegyet ötven percen belül elkapkodták. A jelöltek között ezúttal nincsen sem futballista, sem rögbis - ott van ellenben a királynő unokája, egy szikh krikettező és egy dartsversenyző is.

A BBC a hét közepén hozta nyilvánosságra szűkített, tízes listáját, az azon szereplő hét férfi és három hölgy közül kerül majd ki 2006 legjobb brit sportolója. Valóban brit, és nem angol: a névsorban akad angol, skót, északír és walesi jelölt is.

Darts, krikett, golf

Érdekes, mennyire más a sportágak rangsora arrafelé: nehéz elképzelni, hogy egy hasonló magyar listán szerephez jusson lovas, dartsversenyző, golfozó, krikettező az autóversenyző, a tornásznő, a kerékpáros, a teniszező vagy a bokszolók mellett. A jelek szerint egyébként az utóbbi az idei esztendő legsikeresebb brit sportága: a tízből ketten öklözők.

Az első szikh az angol csapatban

Figyelemre méltó személyiségek kerültek a kiválasztottak közé. A skót teniszező, Andy Murray elsősorban annak köszönheti, hogy az esélyesek között emlegetik, mert legyőzte a legyőzhetetlennek vélt Roger Federert.

Az első szikh, aki nem indiai színekben szerepel a legnagyobb krikettversenyeken - Monty Panesar - ugyancsak esélyesnek számít. Tartja a szikh szokásokat - ha nem is turbánban, patkában, egy egyszerűbb hajfedőben játszik, nem vágja a haját, és nem borotválkozik -, de már Angliában születettként szívesen játszik az angol csapatban.

Gyász közben győzelem


Ugyancsak sok szavazóra számíthat Darren Clarke, a nagyszerű golfozó, aki alig pár héttel felesége halála után megnyerte az európai Ryder-kupát. Bár egyelőre ő a fogadóirodák favoritja, azt mondta, nem szeretné, ha puszta szimpátiából nyerne.

Anna hercegnő lánya

Nincs külön férfi és női győztes, úgy hogy Zara Phillips kisasszony itt is megelőzheti az urakat. A lovasbajnoknő édesanyja, II. Erzsébet királynő lánya, Anna hercegnő, hajdanán maga is nagyszerű lovas, sőt Európa-bajnok volt. A lánya azonban már túl tett rajta: védi a világ- és az Európa-bajnoki címet is.

Zara Phillips, aki édesapja, az olimpiai bajnok Mark Phillips kapitány származása miatt főnemesi címet soha nem kapott, eleinte meglehetősen sok bosszúságot okozott nagymamájának - igazi lázadó volt.

Ám amióta a világ egyik legjobb lovasa, szinte kicserélték, mintasportoló vált belőle. 2005-ben a Sunday Times már az Év sportolónőjének választotta, most szeretné megnyerni azt a díjat, amelyet édesanyja 1972-ben már kiérdemelt: a BBC sportszemélyisége, egyszerűbben, az Év sportolója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×