eur:
394.14
usd:
364.18
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Johansson: a futballvilág soha nem felejti el Puskást

Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke az alábbi levelet tette közzé Puskás Ferenc pénteki halála kapcsán:

"Tudtam a betegségéről és úgy gondoltam, fel vagyok készülve a rossz hírre, de nem voltam. Képtelen vagyok felfogni, hogy soha többet nem láthatom Puskás Ferencet, ettől hatalmas ürességet érzek, de gondolom rajtam kívül még sokan éreznek így.

A futballista Puskás már régen legenda lett. Ezzel a csodálatos bal lábbal minden rekordot megdöntött. Õ az egyetlen játékos, aki egyszer négy, kétszer pedig három gólt szerzett európai kupadöntőben. Mit fűzhetünk hozzá a statisztikáihoz: 84 gól 85 mérkőzésen a magyar válogatottban, 324 gól 372 találkozón a Real Madridban? Ezek a számok önmagukért beszélnek.

Ennél azonban sokkal többről van szó. A fantasztikus mutatókat egy csodálatos ember érte el. Õ vezette olimpiai aranyéremig a magyar csapatot az 1952-es helsinki olimpián és egy gólt szerzett 1953. november 25-én a Wembley Stadionban az Anglia elleni 6-3-as magyar győzelem alkalmával. Ez a mérkőzés alapjaiban változtatta meg a nemzetközi futball arculatát. Puskás találata ezen a meccsen az egyik legszebb gól volt, amit valaha láttam. Az angolok csapatkapitánya, Billy Wright hatalmas lendülettel érkezett, de Puskás egy leheletfinom mozdulattal visszahúzta a labdát, majd a kapuba lőtte. Billy Wright, szintén egy csodálatos ember még időskorában is emlékezett erre a cselre és nevetve idézte fel az őt ért kritikákat, melyek szerint Wright úgy viselkedett, mint egy tűzjelző, amely rosszkor jelzi a tüzet.

Puskás Ferenc játéka Alfredo Di Stéfanóval és Francisco Gentóval a Real Madridban az Eintracht Frankfurt elleni 7-3-as BEK-döntőn a Hampden Parkban szintén új értelmet adott a labdarúgásnak, megváltoztatta az emberek gondolkodását a sportágról, miután a szurkolók szembesültek azzal, hogy így is lehet játszani ezt a csodálatos játékot. Tudom, hogy Puskás letagadná, hogy döntő érdemeket szerzett az európai labdarúgás fejlődésében, de az igazság az, hogy rengeteget tett érte.

Puskás pályafutása és élete tükörképe kontinensünk történetének. Amikor a Honvéd külföldi túrán volt, "dezertőrnek" bélyegezték meg 1956-ban a forradalom leverésekor. Visszatérése az újra szabad országba, egy újabb felejthetetlen pillanat volt az életében.

Becenevei mutatják, milyen fantasztikus ember volt: a család és barátok számára Öcsi, a Real Madridban Pancho, az 50-es évek Honvédjában pedig száguldó őrnagynak hívták. Mindegy milyen nevet adtak neki, Puskás egy különleges ember volt. Negyvenéves koráig a legmagasabb szinten futballozott, soha nem felejtem el, amikor a korát firtatták és megkérdezték, hogyan képes még mindig ilyen jó teljesítményre, azt válaszolta: minél idősebb leszek, annál könnyebb a dolgom, mert annál jobban engedelmeskedik a labda.

Természetesen csodálom Puskás Ferenc feleségét, Erzsébetet is, akivel több rendezvényen is találkoztam. Fantasztikus nő, tökéletes partner, aki a háttérből rengeteget segített férjének.

Puskás Ferenc egyszer azt mondta, ő sokkal jobban szereti a futballt, mint az életet. Sajnos az élete elmúlt, de a futball örökre szeretni fogja Puskás Ferencet."

Lennart Johansson, az UEFA elnöke

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×