eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Tíz jelölt a világbajnokság aranylabdájára - képgaléria

A németországi világbajnokság szervezőbizottsága nyilvánosságra hozta annak a tíz játékosnak a nevét, akiknek esélyük van a világbajnokság legjobb játékosának járó aranylabdára.

A listán négy olasz, három francia, két német és egy portugál található. Rövid összefoglaló a jelöltekről.

Gianluigi Buffon: az olaszok hálóőre az egyetlen kapus a listán, a világbajnokságon egyedül a csapattárs Zaccardo tudott a kapujába találni, hálója immár - a néhány perces ráadásokat nem számolva - 453 perce érintetlen. Esélyeit némileg csökkenti, hogy az előző vébén Oliver Kahn, a németek kapusa lett a legjobb játékos.

Fabio Cannavaro: az olaszok csapatkapitánya kihagyhatatlan a döntőbe jutott csapatból, valamennyi mérkőzést végigjátszott. Állandó védőtársa, Alessandro Nesta sérülése miatt a szokásosnál is nagyobb a felelőssége, hiszen folyamatosan változott partnere a belső védelemben. Cannavaro azonban eddig szinte hibátlanul teljesített, nem csak a földön, hanem - magasságát meghazudtolva - a beíveléseknél is.

Andrea Pirlo: a Milan középpályása lőtte az olasz csapat első gólját a világbajnokságon, és azóta is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. A németek ellen a mérkőzés embere volt, a 118. percben szögletet harcolt ki, majd utána gyönyörű gólpasszt adott Fabio Grossónak.

Gianluca Zambrotta: akárcsak Buffon és Cannavaro, ő is az olasz bundabotrányban leginkább érintett Juventus a játékosa. Zambrotta ezen, valamint kisebb sérülésén is túltette magát, és mind védekezésben, mind támadásban kiemelkedően teljesít: eddig két találatot szerzett, és számos góltól mentette meg csapatát. Ukrajna ellen az olasz válogatott legjobbja volt.

Zinedine Zidane

: akárcsak a francia csapat, ő is nehezen lendült játékba, egy mérkőzést ki is kellett hagynia sárga lapjai miatt. Spanyolország ellen már ő lőtte csapata harmadik gólját, Brazíliával szemben pedig legszebb napjaira emlézetetően játszott, egy percen belül csapta be esernyőcsellel Ronaldót és Ronaldinhót is. Portugália ellen magabiztosan értékesítette a döntőt érő tizenegyest.

Patrick Vieira: a franciák védekező középpályása túlzás nélkül világklasszis teljesítményt nyújt ezen a tornán, a korábban rá jellemző durvaságok nélkül. Togo és Spanyolország ellen csapata legjobbja volt, mindkétszer gólt szerzett és gólpasszt adott. A Thuram-Gallas-Vieira-Makelele francia belső védelem lenullázta a brazilok és a portugálok támadójátékát is.

Thierry Henry: A francia válogatott alapfelállásának egyetlen csatára, a nyolcéves világbajnoki góltalanság megtörője. Brazília ellen már a harmadik találatát szerezte, két újabb góllal akár a gólkirályi cím is elérhető a számára.

Michael Ballack: A német válogatott csapatkapitánya nem nyújt olyan kiemelkedő teljesítményt, mint négy évvel ezelőtt, eddig a kapuba sem sikerült betalálnia. Ennek ellenére a német támadások többsége rajta fut keresztul, és - noha ezúttal sem szerepelhet a vébé döntőjében - a bronzérem még bekerülhet a vitrinjébe.

Miroslav Klose: A német csapat első számú csatára - akárcsak 2002-ben - eddig öt találatot szerzett, amelyek közül az argentinok elleni egyenlítő gólja volt a legfontosabb. Gólkirályi címére legfeljebb Henry lehet veszélyes, ha a bronzmérkőzésen egyszer betalál a kapuba, 11. világbajnoki góljával utoléri edzőjét, Jürgen Klinsmannt.

Maniche: A játékos annak ellenére is ki tudott emelkedni csapatából, hogy a portugál középpályán olyan nagynevű társakat kellett kiszolgálnia, mint Figo, Deco és Cristiano Ronaldo. Legemlékezetesebb megmozdulása a hollandok elleni találata volt, és a franciák ellen is közel járt a gólszerzéshez.

A győztes személyét hétfőn teszi közzé a FIFA.

Címlapról ajánljuk

Megvan a Balaton idei egyik fő nyertese

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja. Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Így idén a Bahart tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot – közölte a hajótársaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

Az amerikai politika egyik örök érvényű bölcsessége, hogy az elnökjelöltek mérsékelni szokták programjukat az őszi választás előtt, azután, hogy a párton belüli előválasztáson jóval markánsabb álláspontokat fogalmaznak meg – valahogy mégis muszáj kitűnni az egymással nagyrészt egyetértő politikusok tömegéből. A jelöltek középre mozgása azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az előválasztáson az inkább bal- vagy jobbra húzó szavazóbázisukat kell meggyőzniük, míg az általános választáson az ideológiai centrum és a pártfüggetlenek felé igyekeznek gesztusokat tenni az ott összeszedhető voksokért cserébe. Jóllehet a demokrata oldalon Kamala Harris nem az előválasztási győzelmének hála került fel a szavazólapra (hiszen azt a hivatalban lévő elnök, a jelöltségtől visszalépett Joe Biden nyerte), az alelnök így is számos kiigazítást tett a korábbi álláspontjait illetően. A republikánusok ezt fel is hánytorgatják neki nap mint nap, ám ettől függetlenül Donald Trumpot sem kell félteni ez ügyben, aki már-már hobbit űz abból, hogy egyik nap A-t, míg másik nap B-t mond.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×