eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Még pár nap és indul a sztárkeringő

A labdarúgó-világbajnokság végéhez közeledve egyre inkább előtérbe kerülnek a tornán szereplő játékosokkal kapcsolatos átigazolási hírek, különösen azokban az országokban, amelyeknek már kiesett a válogatottja. Az angol klubok idén is kitesznek magukért.

Érdemes-e vásárolni?

Sok szakértő úgy véli, hogy manapság már nincs akkora jelentősége a világbajnokságnak az átigazolások szempontjából, mint korábban, hiszen a nagy klubok minden korábbinál kiterjedtebb játékosmegfigyelő rendszert tartanak fenn, így általában már a vébé előtt tisztában vannak a játékosok képességeivel.

Az Arsenal edzője korábban már megfogalmazta tanácsát: soha ne vegyél játékost a világbajnokságról! Ezt persze ő maga sem mindig tartotta be, hiszen az Ágyúsok az előző vébé után igazolták le Gilberto Silvát.

És hogy miért nem érdemes a világbajnoki benyomások alapján bevásárolni? Az afrikai játékosok sokszor képességeiken felül teljesítenek egy jó európai szerződés reményében, amelynek létrejötte után már alábbhagy a lelkesedésük; egy jól szereplő játékos ára pedig irreálisan megemelkedhet.

Jönnek a ghánaiak

Mindemellett az idei angliai átigazolási piac sztárjai a ghánaiak lehetnek, annak ellenére, hogy az előző vébé afrikai sztárcsapata, Szenegál játékosai nem váltották meg a világot: El Hadji Diouf és Salif Diao a Liverpoolban, Alou Cissé és Ferdinand Coly a Birmingham City-ben betlizett.

A jóslatok szerint a nyolcaddöntőbe jutó ghánaiak közül Asamoah Gyan, Derek Boateng, John Mensah, Sulley Muntari és esetleg Stephen Appiah kezdheti a következő szezont Angliában.

Az átigazolási piacot ugyanakkor nagyban befolyásolhatja a Real Madrid elnökválasztása, valamint az olasz bundabotrány is - előbbi erős konkurenciát jelenthet az angol kluboknak, utóbbi viszont azt eredményezheti, hogy sztárok sokasága hagyja el Itáliát.

A legkeresettebb tíz játékos

1. Fernando Torres: az Atletico Madrid 30 millió fontra értékelt spanyol csatárát a Manchester United, a Liverpool és a Tottenham is szeretné megszerezni. A 22 éves támadó valószínűleg Manchesterbe költözik majd, ahol megörökölheti Ruud van Nistelrooy mezét.

2. Javier Mascherano: A 22 éves argentin védekező középpályást már két éve csábítják az angol klubok, különösen a MU, az Arsenal és a Chelsea. Noha képességeit a vébén is igazolta, a brazil Corinthians által kért 20 millió fontot közel sem biztos, hogy kifizetik érte.

3. Simao Sabrosa: A Liverpool tavaly nyáron nyolcmillió fontot kínált a portugál szélsőért a Benficának, akkor azonban nem jött létre az üzlet. A Liverpool továbbra is érdeklődik iránta, és ha Cristiano Ronaldo távozik, a Manchestert is érdekelheti a 26 éves Sabrosa - kérdés, hajlandóak-e 12 millió fontot fizetni érte.

4. Oguchi Onyewu: A nigériai származású amerikai középső védő játéka csalódást okozott a világbajnokságon, ennek ellenére több angol középcsapat érdeklődik iránta. A Standard Liége 24 éves játékosát leginkább az Aston Villa szeretné a soraiban tudni, főleg, ha Olof Mellberg távozik.

5. Sulley Muntari: A ghánaiak 22 éves baloldali középpályása figyelemreméltó teljesítményt nyújtott a vébén, így nem csoda, hogy a Bolton és a Portsmouth is leigazolná. A transzfert megakadályozhatja viszont, hogy az Udinese hétmillió fontot kér érte.

6. Darijo Srna: A horvát Beckham-nek is nevezett 24 éves jobboldali középpályás iránt több angol klub érdeklődik, a legvalószínűbb, hogy a Portsmouth kifizeti az ötmillió fontos vételárat az ukrán Sahtar Donyeck-nek.

7. Dirk Kuyt: A 25 éves csatár a világbajnokságon nem villogott, de a holland bajnokságban lőtt 122 gólja tiszteletet parancsol. Leginkább a Liverpool érdeklődik iránta, de könnyen lehet, hogy a 10-12 millió fontot Spanyolországból utalják majd át a Feyenoord számlájára.

8. Hatem Trabelsi: A 29 éves jobbhátvéd a vébén a tunéziai csapat legjobbja volt, és méginkább vonzóvá teszi, hogy lejárt a szerződése az Ajaxnál, így szabadon igazolható - valószínű, hogy a következő szezonban a Liverpool védelmét erősíti majd.

9. Sidney Govou: A 26 éves francia csatár az Olympique Lyon mind az öt bajnoki címéből kivette részét, de most távozni szeretne. Mivel az érte kért 3,5 millió font nem tűnik túl soknak, ősszel már a Fulham támadójátékát segítheti.

10. Carlos Salcido: A 26 éves mexikói hátvéd kiválóan futballozott a világbajnokságon, a Guadalajara elnöke pedig már Európába is utazott, hogy tárgyaljon az eladásáról. A 2,5 millió fontos vételárat az Arsenal is kifizetné, de elképzelhető, hogy Spanyolországba igazol.

Címlapról ajánljuk

Megvan a Balaton idei egyik fő nyertese

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja. Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Így idén a Bahart tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot – közölte a hajótársaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

Az amerikai politika egyik örök érvényű bölcsessége, hogy az elnökjelöltek mérsékelni szokták programjukat az őszi választás előtt, azután, hogy a párton belüli előválasztáson jóval markánsabb álláspontokat fogalmaznak meg – valahogy mégis muszáj kitűnni az egymással nagyrészt egyetértő politikusok tömegéből. A jelöltek középre mozgása azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az előválasztáson az inkább bal- vagy jobbra húzó szavazóbázisukat kell meggyőzniük, míg az általános választáson az ideológiai centrum és a pártfüggetlenek felé igyekeznek gesztusokat tenni az ott összeszedhető voksokért cserébe. Jóllehet a demokrata oldalon Kamala Harris nem az előválasztási győzelmének hála került fel a szavazólapra (hiszen azt a hivatalban lévő elnök, a jelöltségtől visszalépett Joe Biden nyerte), az alelnök így is számos kiigazítást tett a korábbi álláspontjait illetően. A republikánusok ezt fel is hánytorgatják neki nap mint nap, ám ettől függetlenül Donald Trumpot sem kell félteni ez ügyben, aki már-már hobbit űz abból, hogy egyik nap A-t, míg másik nap B-t mond.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×