eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. május 3-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Bejelentette az új, kkv-kat segítő Demján Sándor-programot a miniszterelnök - a nap hírei

Zavartalan lesz a háztartások ellátása az október közepén kezdődő fűtési szezonban. Jövő kedden rendezik az első EU-Albánia kormányközi konferenciát Luxemburgban.

Bejelentette az új, kkv-kat segítő Demján Sándor-programot a miniszterelnök az új gazdasági akcióterv részeként. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban az első intézkedések között a bérek emelését, a lakhatás támogatását és a munkáshitel bevezetését emelte ki. A kormányfő elmondta: a tervek szerint tőkét, kedvezményes hiteleket juttatnak a kis és- közepes vállalkozásoknak.

Először ülésezett a KKV Hitelezési Kerekasztal. A nemzetgazdasági tárca államtitkára arra kérte a pénzintézeteket, vizsgálják meg, miként tudnák jobban elfogadni fedezetként a nem anyagi javakat, például a szoftvereket. Emellett a hitelezésből kizárt tevékenységi körök, szektorok áttekintését, az iparági limitek felülvizsgálatát kérte a bankoktól.

Kormányprogramokat és kedvezőbb kamatozású piaci finanszírozást szorgalmaz a lakásépítések bővüléséhez az ÉVOSZ. Az érdekképviselet Orbán Viktor kormányfő bejelentéseire reagált, aki megfizethető lakhatást ígért. A szervezet a lakásvagyon műszaki állagának romlása miatt is változásokat sürget.

Továbbra is stabilnak és ellenállónak nevezte a magyar bankrendszert a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Gránit Bank rendezvényén hozzátette, a nem teljesítő hitelek aránya továbbra is alacsony, ugyanakkor a banki működési költségek uniós összevetésben magasak, de a piaci verseny a költségek csökkentésére ösztönzi a szektort.

Az október közepén kezdődő fűtési szezonban is zavartalan lesz a háztartások ellátása - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A hazai tárolókban több mint 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre. Az elérhető tartalék csaknem kétszeresen haladja meg a tavalyi egész éves lakossági fogyasztást. A háztartások a fűtési szezonban is számíthatnak a rezsicsökkentés nyújtotta védelemre.

Váratlan meghibásodás történt hajnalban a Paksi Atomerőmű kettes blokkján. Emiatt 250 MW teljesítménykiesés történt, ami 50 százalékos csökkenés. Az Országos Atomenergia Hivatal azt közölte: a hibát elhárították, a blokkot névleges teljesítményre hozták. A szervezet szerint a meghibásodás nem veszélyeztette a nukleáris biztonságot.

Tovább emelkedik holnap a benzin és a gázolja nagykereskedelmi ára - - írja a holtankoljak.hu. A benzin beszerzési ára 6 forinttal nő, míg a gázolajért 5 forinttal fizetnek többet majd a kutak. Jelenleg a 95-ös benzin literenként átlagosan 597, míg a dízel 608 forintba kerül.

Kedvezményes magyar diákhitellel válthatnák ki a külföldön diplomát szerzett, de hazatérni vágyó magyar fiatalok a tanulmányaik idején felvett kölcsönöket. A nemzetgazdasági tárca szerint a jogszabálytervezetről megkezdődött a társadalmi egyeztetés. A fiatalok önkéntes alapon, 2025. január 1-jétől élhetnének ezzel a lehetőséggel.

A schengeni-zóna országait tömörítő testületet hozna létre az Európai Unióban a miniszterelnök. Orbán Viktor ezt a Kossuth Rádióban erősítette meg. Azt javasolja, hogy a schengeni zóna tagjai először informálisan majd formálisan találkozzanak és eldönthetik, hogyan alakuljon a határvédelem és a migráció kezelése.

Jövő kedden rendezik az első EU-Albánia kormányközi konferenciát Luxemburgban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Facebook-oldalán arról írt: a tanácskozáson megnyitják az első albán csatlakozási fejezetcsoportot, amellyel megindulnak a valós albán uniós csatlakozási tárgyalások. Orbán Viktor, miután az albán kormányfővel tárgyalt Budapesten, közölte, Albániának már régen bent kellene lennie az Európai Unióban.

A jövő év első felében betöltendő lengyel soros elnökség idején nyitva kell hagyni az Európai Unió ajtaját az új államok számára - jelentette ki a lengyel elnök. Andrzej Duda Krakkóban, az Arraiolos-csoport tanácskozásán úgy vélte: elsősorban Ukrajnát, Moldovát, a Nyugat-Balkán országait kell befogadni.

Új világrend kialakulásáról beszélt az orosz elnök egy türkmenisztáni nemzetközi fórumon. Vlagyimir Putyin szerint a folyamat nem állítható meg. Az orosz elnök a türkmén fővárosban, Asgabatban felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági növekedés, a pénzügyi és politikai befolyás új, erőteljes központjai vannak kialakulóban, elsősorban a globális keleten és délen.

Németország 1,4 milliárd eurós újabb katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig - jelentette be a kancellár. Olaf Scholz ezt az ukrán elnökkel tartott berlini tárgyaláson közölte.

A Hirosima és Nagaszaki elleni atomtámadás túlélőinek szervezete kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette be Oslóban a Norvég Nobel-bizottság elnöke. A Nihon Hidankjo nevű szervezet az atomfegyvermentes világért folytatott erőfeszítéseiért részesült az elismerésben.

Országos tűzvédelmi felkészültségi index bevezetése javíthatja majd az intézmények biztonsági szintjét. A mintegy 1 millió tűzvédelmi eszközt monitorozó fiREG digitális platform alapítója hangsúlyozza, a visegrádi hoteltűz és a Miskolctapolcai Barlangfürdő balesete ismét rávilágítottak a tűzvédelmi rendszerek fontosságára.

Magyarországon elsőként, Oscar-díjra kvalifikáló fesztivál lett a Friss Hús. A Nemzetközi Rövidfilmfesztivál mostantól a Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm és a Legjobb magyar animációs film kategóriájában kvalifikálhat az Oscar-díjra.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×