eur:
396.4
usd:
370.68
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pixabay

Gyermekvédelmi témában módosította az Országgyűlés az alaptörvényt és több jogszabályt - a nap hírei

Elfogadták a korábban alkotmányellenesnek nyilvánított kastélytörvény módosítását. Budapesten tárgyal holnap a NATO főtitkára.

Módosította az Országgyűlés az alaptörvényt. Ezentúl nem részesülhetnek államfői kegyelemben azok, akiket gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el. A parlament több törvényt is módosított gyermekvédelmi céllal. Egyebek között nem évülnek el a 18 év alattiak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények.

Módosította a korábban alkotmányellenesnek nyilvánított, úgynevezett kastélytörvényt az Országgyűlés. Az eredeti javaslat az állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak, parkok és kertek, valamint a hozzájuk tartozó ingóságok tulajdonjogának ingyenes átruházását vagy vagyonkezelésbe adását tette lehetővé 99 éves elidegenítési és terhelési tilalom mellett. A módosított szöveg annyit rögzít, hogy a kulturális örökség részét képező ingatlanok esetében a magánszféra bevonására csak kivételes esetben, közcélból kerülhet sor.

Titkos szavazáson megválasztotta az Országgyűlés Juhász Imrét az Alkotmánybíróság új elnökének. Az Ab elnökének megválasztásához kétharmados többségre van szükség. Juhász Imre már letette az esküt. Letette az esküt a parlamentben Hankó Balázs, a kulturális és innovációs tárca új vezetője is, aki Csák Jánost váltja a poszton.

A kamatstop meghosszabbítását javasolja a diákhitelezésben a nemzetgazdasági tárca. A Diákhitel 1 konstrukció célja, hogy a diákok továbbra is a piaci szint alatt, 7,99 százalékos kamat mellett vehessék igénybe a szolgáltatást. A Diákhitel2 konstrukció továbbra is kamatmentesen igényelhető.

Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyi szakember figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát. A Rába tegnap este Körmendnél a harmadfok szintjét meghaladóan, 477 centiméteres vízállással tetőzött. A fővárosban még marad a tartósan magas vízszint.

Október elsejétől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat működteti a háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet – így döntött az Országgyűlés. Emellett a miniszter korhatár nélkül előírhat kötelező szűrővizsgálatokat. Könnyítettek a kórházban hagyott újszülöttek

Csütörtökig kezdeményezni fogja a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálását a több mint 24 ezer érvénytelen szavazat miatt Vitézy Dávid. Az LMP által is támogatott főpolgármester-jelölt arról beszélt: bármi is lesz az illetékes szervezetek döntése az újraszámlálásról, azt elfogadja.

Az európai versenyképesség javításáról tárgyalt a Gyáriparosok Európai Kerekasztala vezetőivel Orbán Viktor miniszterelnökA magyar európai uniós tanácsi elnökség előkészítését szolgáló egyeztetésen a Vodafone, a BMW, a Deutsche Telekom és a MOL vezetői is részt vettek.

Összeegyeztethetetlennek tartja az uniós versenyszabályokkal az Európai Bizottság az észak-magyarországi új autóalkatrész-gyár állami támogatását. Magyarország 43,76 millió euró összegű állami támogatást nyújtana a Rubin NewCo Kft. részére a Felsőzsolcán tervezett új gépjárműalkatrész-gyár megépítéséhez.

A miniszterelnök szerint karnyújtásnyi közelségbe került a jobboldali fordulat Európában. Orbán Viktor az Indexnek hangsúlyozta: ha össze tudna fogni az Európai Konzervatívok és Reformisták az Identitás és Demokráciával, akkor a 2. legnagyobb frakció jöhetne létre az Európai Parlamentben, amihez a Fidesz is csatlakozna.

Július 8-án Budapesten tárgyal a féléves magyar uniós elnökség előtt álló feladatokról az uniós költségvetésért felelős biztos. Johannes Hahn ugyanakkor azt is közölte: nem a déli határkerítés uniós finanszírozásáról lesz szó a Varga Mihály pénzügyminiszterrel tervezett találkozón.

Budapesten tárgyal holnap a NATO főtitkára a magyar kormányfővel. Jens Stoltenberg szerint megvitatják a washingtoni csúcstalálkozó napirendjét. Orbán Viktor az M1-nek úgy nyilatkozott: a budapesti tárgyaláson megvitatják Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai missziójából.

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek Magyarország kizárását fontolgatnák. Előzőleg a Financial Times írt arról: ezt azért terveznék a tagállamok, mert a magyar kormány megvétózta a szervezet Ukrajnával kapcsolatos támogatását.

Június végén megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások Ukrajnával - jelentette be az Európai Bizottság elnöke. Ursula von Der Leyen a berlini újjáépítési konferencián beszélt erről.

Az ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusz egyéves meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság. Ez lehetővé tenné, hogy az ukrajnai háború elől menekülők 2026 márciusáig kérhessék ezt a lehetőséget.

A Moody's szerint gyengítheti Franciaország hitelképességét az előrehozott választás. A nemzetközi hitelminősítő arra figyelmeztetett: Franciaország adósságszintje már meghaladja a GDP 110 százalékát, és szinte folyamatosan nő a tartósan nagy strukturális költségvetési hiány miatt.

Franciaországban a jobbközép vezetője elfogadta a Nemzeti Tömörülés elnökének, Marine Le Pennek az ajánlatát a közös jelöltállításra. Erre még nem volt példa a francia jobboldal történetében.

A gázai tűzszüneti terv végrehajtását sürgette az uniós külügyi főképviselő. Josep Borrell üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely támogatja a három lépcsőből álló gázai tűzszünetről szóló tervet.

4 amerikai főiskolai oktató sérült meg egy késes támadásban az északkelet-kínai Csilin tartományban. A támadás körülményei egyelőre tisztázatlanok, a kínai hatóságok elszigetelt esetként kezelik a történteket.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×