eur:
388.12
usd:
357.91
bux:
68140.72
2024. május 17. péntek Paszkál
Nyitókép: Pixabay.com

"Ötéves háború lesz" - a nap hírei

Csökken az üzemanyag ára szombaton. Már több mint 3 ezer család igényelt csok pluszt. A NATO az ukrajnai háború legalább 5 éves elhúzódásával számol. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Szombaton a benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó 4 forinttal csökken. Így a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi ára 631, a gázolajé 618 forint lesz. A csökkenést egyes piaci szereplők már pénteken érvényesíthetik áraikban.

Az OECD szerint Magyarországon az alacsonyabb infláció és kamatlábak várhatóan támogatják a magánfogyasztást és a beruházásokat. A magyar gazdaságot érintő fő bizonytalansági tényezőt a költségvetési konszolidáció ütemében és az uniós források folyósításáról szóló tárgyalások kimenetelében jelölte meg a szervezet. Az OECD erre az évre 4,5, 2025-ben pedig 3,7 százalékra csökkenő hiánnyal számol.

90 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ. Az ÁKK 10 milliárd forintért vitt piacra 3 éves lejáratú államkötvényt.

Már több mint 3 ezer család igényelt csok pluszt. A családokért felelős államtitkár az indexnek adott interjújában kifejtette, hogy a befogadott kérelmek összege 83 milliárd forint, a családok átlagosan 26 millió forint hitelt igényelnek.

Áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek - közölte az energiaügyi tárca. A negyedórás csúcs meghaladta a 3159 megawattot április 30-án. Az összesített teljesítmény idén februárban pedig elérte a korábban 2030-ra megcélzott 6 ezer megawattot.

Júliustól egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next. A társaság azt közölte: az ügyfeleknek nincs teendőjük. A közlemény szerint az MVM

Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

Forgalomba helyezték az M6-os autópálya Bóly és Lippó közötti szakaszát - jelentette be az útépítésekért felelős helyettes államtitkár. A fő cél az Adriai- és a Balti-tenger közötti hálózat magyarországi szakaszának megépítése.

Az LMP óriási sikerként értékeli, hogy a Kúria friss döntése nyomán mégis lehet népszavazás a kiemelt beruházási törvény eltörléséről. A népszavazáshoz szükséges aláírásokat előreláthatólag július 9-én kezdik gyűjteni.

A bíróság hatályon kívül helyezte a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét – közölte Facebook-oldalán a Göd-ÉRT Egyesület. A gyár 10 évre szóló, tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét az egyesület a zaj- és környezetszennyezés miatt támadta meg.

Több infrastrukturális projektet szorgalmaz Kína és Magyarország között a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton a Kína-Magyarország Övezet és Út Együttműködés Tematikus Fórumon kiemelte, a kapcsolatok elmélyítésének következő szintje a kínai elnök látogatása után az lehet, hogy Magyarország összeköti Kínát és a Nyugatot.

Tőkeemeléssel 45 százalékos részesedést szerez a Remredben a 4iG űripari leányvállalata. Ezzel a a 4iG Csoport tovább erősítheti globális jelenlétét a műholdas piacon, egy tervezett űrtechnológiai központ megvalósításával pedig a nemzetközi gyártói piacra is beléphet.

340 milliárd forintnyi pályázat indul az egyetemek számára tudományos és innovációs parkok létrehozására - jelentette be az illetékes államtitkár. A Neumann János Program az egészséges életre, a digitalizációra és a zöld átállásra koncentrál.

A magyar örökség megjelenítését nevezte a nemzeti közgyűjteményi intézmények feladatának a kulturális és innovációs miniszter. A Magyar Nemzeti Múzeum irányításával a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ július 1-jével kezdi meg a működését.

Nyíregyházán folytatta országjáró kampánykörútját Orbán Viktor kormányfő. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: ha a háborút elutasító többség most Európa-szerte felemeli a szavát, akkor még elkerülhető a legrosszabb.

Leadta az EP-választáson való induláshoz szükséges aláírásokat a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség. A lista első 4 helyén DK-s politikus található: Dobrev Klára, Molnár Csaba, Vadai Ágnes és Rónai Sándor. A Mi Hazánk Mozgalom pedig Grundtner András főpolgármester-jelöltségéhez szükséges ajánlásokat adta le.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint egyre távolibbnak tűnik a béke Európában, mivel a NATO már 100 milliárd dollárt akar az ukrajnai háborúra fordítani. Szijjártó Péter azt mondta: a pénznek 5 év alatt kellene összegyűlnie, vagyis a szövetség a háború legalább 5 éves elhúzódásával számol.

Több mint 160 delegációnak küldte el a meghívót Svájc a június közepén, Ukrajna kérésére tartandó békekonferenciára. Az ukrajnai háború lezárása érdekében szervezett békekonferenciára állam- és kormányfőket várnak.

Törökország leállította az áruforgalmat Izraellel a gázai övezetben folyó harcokra hivatkozva. Az intézkedés részeként a török kikötőket blokkolták az izraeli kereskedelmi forgalom előtt.

Az Európai Unió 1 milliárd eurós pénzügyi csomagot ajánlott fel Libanonnak a gazdaság megerősítésére, és a migráció kezelésére - közölte az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen elmondta, a támogatás 2027-ig áll Libanon rendelkezésére.

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között, most amerikai finanszírozással. A 190 kilométeres vezeték megépítéséhez a USAID 220 millió dollárral járul hozzá. A két ország között ez lesz a 3. magasfeszültségű távvezeték.

Veszélyes anyagokat találtak a rendszeresen e-cigarettát szívók vizeletében a Nebraska Egyetem kutatói. Azoknál, akik naponta legalább nyolcszor szívtak bele az e-cigarettába, 30 százalékkal több ólom, és kétszer több urán volt kimutatható azokkal szemben, akik csak alkalmilag használták az e-cigit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×