eur:
387.77
usd:
360.02
bux:
69201.95
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Karosszéria a Volkswagen (VW) zwickaui összeszerelőüzemében 2020. február 25-én. Az előző napon újraindult a koronavírus terjedése miatt leállított termelés a Volkswagen legtöbb kínai gyárában. A járműgyártásban világelső Volkswagen-csoport januári eladásai éves szinten 11,3 százalékkal estek Kínában, amely a világ legnagyobb járműpiaca.
Nyitókép: MTI/EPA/Uwe Meinhold

Változatlan hitelminősítés, új kínai autógyár - a nap hírei

Továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat a Standard and Poor's. Magasvasutat építhetnek a kínaiak Ferihegy és a főváros belvárosa között. Az európai iparnak jelent majd magasabb gázárat, ha Oroszországot kiszorítják az energiapiacokról – közölte orosz elnöki szóvivő

Megerősítette Magyarország adósbesorolását a Standard and Poor's és továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: a hitelminősítő szerint a magyar gazdaság az idén visszatér a növekedési pályára, jövőre már 3 százalék felett bővülhet, és ezzel az uniós rangsor élmezőnyébe kerül.

A kínai elnök magyarországi látogatásán bejelenthetik a Great Wall Motors kínai autógyár pécsi üzemnyitását – értesült a Szabad Európa. Hszi Csin-ping európai körútja keretében május 8. és 10. között látogat Magyarországra.

Magasvasutat építenének a kínaiak Ferihegy és a főváros belvárosa között – értesült a Telex és egy vasúti szaklap. A portálok úgy tudják, Budapestet délről elkerülő, és a belvárost a ferihegyi repülőtérrel összekötő kelet-nyugati vasútvonalat kínaiak kínai hitelből és kínai technológiával építenék meg.

Budapestet nem szabad Kína játszóterévé tenni, őrült pazarlás kínai hitelből reptéri magasvasutat építeni – reagált a tervekre Facebook-oldalán az LMP főpolgármester-jelöltje. Vitézy Dávid felidézte, hogy már kész terv van arra, hogy a vasúti hálózatba bekössék a repteret, így a különböző elővárosi és távolsági vonatok megállnának ott.

A budapesti Fidesznek azon kell dolgoznia, hogyan lehet a nemzet fővárosából a legtöbbet kihozni, a kormánnyal összefogva – erről beszélt ma Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz elnöke Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének oldalán kampányolt az V. kerületi Fidesz-irodában. Orbán Viktor azt mondta, Karácsony Gergely igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség, ami miatt most szenved a város.

A június 9-i európai parlamenti választásokon eldől Európa sorsa, és benne a magyarság sorsa is - jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke az erdélyi Buzában tartott búzaszentelő ünnepségen. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökeként Jakab István arról beszélt, hogy Brüsszel vidék-, az agrár- és kereskedelempolitikája megbukott.

Az európai iparnak jelent majd magasabb gázárat, ha Oroszországot kiszorítják az energiapiacokról – közölte orosz elnöki szóvivő az orosz cseppfolyósított földgázra vonatkozó tervezett nemzetközi szankciók kapcsán. Dmitrij Peszkov kifejtette: a drágább piacokra való átállást jelentené, ami elsősorban az Egyesült Államoknak és számos más országnak előnyös. A szóvivő tudatta azt is: továbbra sincsenek meg a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalások előfeltételei.

Oroszország három ukrán térségben támadott energetikai létesítményeket - közölte az ukrán energiaügyi miniszter. Az orosz csapások a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk régiót, valamint Lviv és Ivano-Frankivszk nyugati térségeit célozták. 4 hőerőmű berendezéseiben komoly károk keletkeztek.

6 milliárd dollár értékű új katonai beszerzésről döntött az amerikai kormány Ukrajnának. Az eszközöket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői gyártják le.

Az iszlamista Hamász terrorszervezet videófelvételt tett közzé 2, október 7-én a Gázai övezetből elhurcolt izraeli túszról, köztük a magyar-izraeli kettős állampolgárságú Omri Miranról. Miran mellett egy 64 éves amerikai-izraeli kettős állampolgárról is közzétettek egy felvételt. Az nem egyértelmű, mikor rögzítették a képsorokat, amelyen a túszok a kiszabadulásukat szolgáló egyezmény megkötését szorgalmazzák.

Kisebb károk keletkeztek abban a brit tankerben, amelyet a húszi lázadókat tömörítő al-Allah iszlamista mozgalom támadott meg a Vörös-tengeren. Az Irán által támogatott húszi terroristák 3 ballisztikus rakétát lőttek ki a Vörös-tengeren közlekedő 2 hajó felé, amelyek folytatni tudták útjukat.

Dróntámadás érte az iraki Khor Mor földgázlelőhelyet. A csapásnak 4 halálos áldozata és több sebesültje volt. Az üzemeltetők közlése szerint 2500 megawattal csökkent az áramtermelés az országban.

Újabb amerikai egyetemeken, a Colorado állambeli Denverben és az Arizonai Állami Egyetemen vett őrizetbe palesztinpárti tüntetőket a rendőrség, a demonstrálók a felszólítás ellenére sem bontották el az intézményi területen állított sátrakat. A múlt héten a Columbia Egyetem parkjában építették az első sátortábort az Izrael ellen tiltakozó palesztinpárti diákcsoportok.

Tajvanszerint 22 kínai repülőgép közelítette meg a szigetet, 12 pedig át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Kínával szemben – közölte a tajvani hadsereg. Kína azonban nem ismeri el a vonal létezését.

A lemondását fontolgató spanyol kormányfő, Pedro Sánchez mellett tüntettek Madridban. A kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt több ezer támogatója vonult az utcákra. Sanchez ugyanis az X közösségi oldalán váratlanul bejelentette: hétfőig átgondolja, lemond-e posztjáról, miután bírósági vizsgálat indult a feleségével szemben egy korrupciós ügy kapcsán. A kormányfő azt állította, a vádak alaptalanok.

A Fonogram-díjátadón a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi és a Pogány Induló is nyert. A díjakat 21. alkalommal adták át 12+1 hazai, valamint 6 külföldi kategóriában.

Címlapról ajánljuk
Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

A nemzetközi színtéren folytatódik a hét korábbi részében is látott pozitív momentum, emelkednek a vezető részvényindexek, a német DAX új történelmi csúcsot állított be, miközben az amerikai piacok is jól szerepelnek. A magyar piacon is jó volt a hangulat, a befektetők ma friss információkat kaptak az OTP és a Mol első negyedéves teljesítményéről, hiszen mindkét vállalat hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését. A vártnak megfelelő bevételt, de valamivel magasabb profitot szállított az OTP, a menedzsment nem is változtatott a márciusban kiadott előrejelzésein. A Mol számai messze elmaradtak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott az olajcég.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×