eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Megszületett a politikai alku a nyolcadik oroszellenes szankciós csomagról - a nap hírei

Megszületett a politikai alku a nyolcadik oroszellenes szankciós csomagról. Az oktatás világnapján országszerte tartottak tiltakozó akciókat tanárok és diákok. A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós kapja az idei kémiai Nobel-díjat. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Megszületett a politikai alku a nyolcadik oroszellenes szankciós csomagról, benne az orosz kőolajra vonatkozó ársapkával, az uniós tagállami nagyköveti ülésen – közölte a cseh aktuális elnökség a Twitteren. A csomag számos termékre és szolgáltatásra vezet be export-, illetve importtilalmat. Edita Hrda Csehország uniós nagykövete úgy fogalmazott: a nyolcadik szankciós csomag jóváhagyása az Európai Unió határozott válasza arra, hogy Oroszország bejelentette Ukrajna négy régiójának jogellenes annektálását. Közben Ursula Von der Leyen bejelentette: ársapkát határoztak meg azokra az Oroszországból induló olajszállítmányokra, amelyeket uniós vagy G7-országhoz tartozó vállalat juttat el egy harmadik országba.

Magyarország kivételeket kapott azon uniós szankciós intézkedések alól, amelyek veszélyeztették volna az ország energiaellátásának biztonságát - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében közölte: az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kap a csővezetékes szállítási mód, illetve vészhelyzetben az ezt kiváltó tengeri szállítás is. Mentességet kapnak a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek is. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy egyetlen olyan intézményt sem vett fel a szankciós listára az Európai Unió, amely érintett lenne a nukleáris energiához kapcsolódó együttműködésben, kutatás-fejlesztésben.

Az oktatás világnapján országszerte tartottak tiltakozó akciókat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felhívására. Szolidaritását fejezte ki több érdekképviselet, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete is az országos sztrájkkal. Demonstráló diákok egy csoportja egy engedélyezett tüntetésen koraeste pár órára lezárta a Margit hidat a pesti hídfőnél. A felszólalók azonnali béremelést és a munkaterhek csökkentését követelték, egyben a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusok iránti szolidaritást is kifejezték az akcióval. A Tanítanék Mozgalom és a noÁr koncertet koncerttel egybekötött megmozdulást tartott a pedagógusokért a Parlament előtti Kossuth téren.

A Demokratikus Koalíció árnyékkormánya szerint a törvénytelenül elbocsátott pedagógusokat azonnal vissza kell venni az állásukba. Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter szerint a mai nap egy fontos lecke az Orbán-rendszernek arról, hogy a tiltakozást és a sztrájkot nem lehet betiltani, szabad embereket nem lehet megfélemlíteni, elhallgattatni.

Megtartotta az első 2 hónapos betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank, összesen 2093 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Ezzel az MNB megkezdte a likviditás érdemi szűkítését, folytatva a monetáris szigorítást. A tenderen 14 bank adott be a vártnál nagyobb, 2146 milliárd forint értékű ajánlatot. A likviditás szűkítése a csütörtöktől elérhető, új rendszeres jegybanki diszkontkötvény aukcióval egészül ki.

Bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánl a fővárosi önkormányzat azoknak az FKF munkatársaknak, akik felveszik a munkát. Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán arról írt, hogy a mai tárgyaláson is világossá vált, a munkabeszüntetést a megélhetési gondok okozták, elsősorban a megemelkedett rezsiszámlák. Az egyszeri rezsitámogatás mellett felajánlották továbbá, hogy a hulladékszállításban dolgozók pótlékainak 50 százalékét alapbéresítik. A főpolgármester szerint a megélhetési gondok további enyhítéséhez az kell, hogy a kormányzati Kukaholding megfizesse azt a 15 milliárdos adósságát, amit a budapestiek által befizetett szemétdíjból felhalmozott. Korábban Király András, a hulladékgazdálkodási divíziójában dolgozókat képviselő szervezet elnöke arról tájékoztatta az Inforádiót, hogy tárgyalódelegáció alakult, és az egyeztetéseken a hulladékrakodók nettó 350 ezer forintos munkabért, míg a sofőrök nettó 400 ezer forintot szeretnének.

Luhanszk megye kormányzója megerősítette, hogy az ukrán csapatok több települést is felszabadítottak az orosz megszállás alól a régióban. Szerhij Hajdaj a Telegram üzenetküldő portálon úgy fogalmazott, hogy ezzel hivatalosan is megkezdődött a luhanszki régió megszállásának megszüntetése. A washingtoni hadtudományi intézetet idézve az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta, hogy az ukrán csapatok jelentős sikereket értek el a déli Herszon megyében is, miközben folytatják az előrenyomulást keleten, a harkivi és a luhanszki régiókban. Az ISW szerint az ukrán ellentámadás akadályozza Oroszország azon kísérleteit, hogy további lőszereket, tartalékokat, mozgósított embereket és védelmi felszereléseket helyezzenek előbbre.

A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós kapja az idei kémiai Nobel-díjat – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Stockholmban. Az amerikia Carolyn R. Bertozzi, a dán Morten Meldal és a szintén amerikai K. Barry Sharpless az úgynevezett klikk-kémia és a bio-ortogonális kémia kifejlesztéséért részesült az elismerésben. A hagyományoknak megfelelően csütörtökön hirdetik ki az irodalmi kategória nyertesét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×