eur:
395.81
usd:
369.4
bux:
72013.83
2024. július 2. kedd Ottó

Vita van a hétfői sztrájk törvényességéről, új elnököt választott a MOB - a nap hírei

Az orosz-ukrán konfliktus békés megoldását sürgette a jobboldali európai pártok madridi csúcstalálkozóján a magyar kormányfő. A pedagógus-sztrájk elhalasztását kéri a kormány, az érdekképviseletek elutasítják a felszólítást. Gyulay Zsolt lett a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke.

Az orosz-ukrán konfliktus békés megoldását sürgette több jobboldali európai párt madridi csúcstalálkozóján a magyar kormányfő. Orbán Viktor a kétnapos rendezvény után fontos kérdésnek nevezte egy új európai biztonsági rendszer létrehozását is. A madridi tanácskozáson 15 párt képviseltette magát 12 európai országból. A tömörülések közös nyilatkozatban szorgalmazták az együttműködést a külső és belső fenyegetésekkel szemben. A nyilatkozat kitért arra is, hogy az európai nemzetek hatástalannak tartják az Európai Uniós diplomáciát. Emellett brüsszeli koordinációs iroda létrehozásáról állapodtak meg a jobboldali pártok álláspontjainak összehangolására.

Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország befektetési ajánlású államadós-osztályzatát a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő döntésének indoklása szerint, a besorolás stabil kilátása azt a várakozást tükrözi, hogy a koronavírus-járványból stabil ütemben kilábaló magyar gazdaság növekedése tartós lesz. A költségvetési konszolidáció eredményeként pedig a következő években stabilizálódik az államadósság-ráta is. Varga Mihály pénzügyminiszter a döntésre úgy reagált: ma már nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban.

Nem azt kell figyelembe venni, hogy ki hány oltást kapott eddig, hanem azt, hogy az oltások között mennyi idő telt el – mondta az emberi erőforrások minisztere videóinterjú sorozatának legújabb részében. Kásler Miklós az oltásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: a védettségi szint körülbelül 4-5 hónapon keresztül áll fenn, de a 4. hónap után először lassan, majd rendkívül gyorsan csökken. Hozzátette: 4 hónappal a 3. oltás után elsősorban a 60 év felettieknek ajánlott a 4., illetve azoknak, akik olyan társbetegségekben szenvednek, mint a szívelégtelenség, infarktus, krónikus tüdőbetegség.

A bíróság elsőfokú határozata ellenére továbbra is törvénytelennek tartja a hétfőre tervezett figyelmeztető pedagógussztrájkot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a tiltakozó akció a jogszabályok alapján csak akkor jogszerű, ha arról jogerős döntés születik. A kormány ezért felszólította a hétfői sztrájkot szervező szakszervezeteket, hogy az akciót halasszák el. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös közleményében ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány a munkabeszüntetés megakadályozására törekszik.

Gyulay Zsolt lett a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke. A kétszeres olimpiai bajnok kajakozó 34 szavazatot kapott a tagoktól, míg a másik jelöltet, Hajdu Balázst 14-en támogatták. Gyulay Zsolt február elsejétől láthatja el MOB-elnöki feladatait. Megválasztása után azt ígérte: eléri, hogy a MOB újra a sport parlamentje legyen. A 2017-ben megválasztott, pozíciójában 2020 júniusában megerősített eddigi MOB elnök, Kulcsár Krisztián a december 30-i közgyűlésen a maga által kezdeményezett bizalmi szavazásban nem kapta meg a támogatói többséget, ezután január 31-i hatállyal lemondott.

Megtörtént az Újpest tulajdonosváltásának első lépése, a belga Roderick Duchatelet és az új tulajdonos képviseletében Kovács Zoltán aláírta az eladásra vonatkozó szerződést. A belga üzletember a leendő új tulajdonosról ugyanakkor nem fogalmazott egyértelműen. A klub korábbi válogatott csatára, Kovács Zoltán azt mondta: egy új korszak kapujában állnak, amely tiszta lapot jelent játékosnak, szurkolónak, vezetőnek, mindenkinek, akinek fontos a klub.

Olaszországban megszavazta a második mandátumot a parlament az eredetileg távozásra készülő Sergio Mattarella államfőnek a parlament az eddigi eredménytelen fordulók után. A hétfőn kezdődött elnökválasztás nyolcadik fordulójában a római törvényhozás a szükséges 505 szavazatot túllépve az eddigi államfőt támogatta.Előzőleg az eredménytelen szavazási fordulók miatt a parlamenti pártok újabb mandátum elvállalására kérték a hét év után távozásra készülő Sergio Mattarella államfőt. Ennek értelmében Mario Draghi miniszterelnök marad.

Olaszországban megemlékeztek a Covid-19 első betegeiről. A római járványkórházban 2020. január 29-én azonosították az első fertőzöttet. A kínai turistapár 3 hónap után távozott gyógyultan a kórházból. A legelső olasz beteget majdnem egy hónappal később, február 20-án azonosították a lombardiai Codogno kórházában. Az utóbbi két év alatt több mint 10,5 millióan betegedtek meg, a halottak száma meghaladja a 145 ezret.

Horvátországban a koronavírus ellen beoltottak számára tíz napról hét napra rövidítik a karanténkötelezettséget, amely öt nap után feloldható lesz negatív antigén gyorsteszttel. Az intézkedések azután lépnek életbe, hogy a válságstáb megfogalmazza a pontos ajánlásokat. A döntés indoklása szerint a koronavírus omikron változatának lappangási ideje valamivel rövidebb ideig tart. Emellett február 1-jétől a hónap végéig meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseke

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×