eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Mentőkötél érkezik a brexit magyar károsultjainak - a nap hírei

A brexit miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozások egy hónap múlva nyújthatják be pályázatukat állami támogatásra. Több mint 80 ezer önfoglalkoztató kérte eddig a kormány által biztosított egyszeri támogatást. Hétfőn folytatódik az előválasztás az informatikai leállás miatt. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A brexit miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozások október 11. és 15. között nyújthatják be pályázatukat állami támogatásra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon. Szijjártó Péter a bejegyzésében azt írta: a 22 milliárd forintos pályázati keretösszeget így nemzeti forrásból biztosítják. Felhívta a figyelmet, hogy már elérhető a pályázati közlemény, amely a támogatás legfőbb feltételeit tartalmazza.

Több mint 80 ezer önfoglalkoztató kérte eddig a kormány által biztosított egyszeri támogatást, több mint 71 ezer már megkapta az összeget. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár felhívta a figyelmet, a támogatásban azok részesülhetnek, akik korábban alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni.

Hétfőn reggel folytatódik az ellenzéki előválasztás - erősítette meg közös közleményében a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. Az Országos Előválasztási Bizottság az informatikai rendszer leállásával összefüggésben azt írta: az online szavazás túlterhelés miatt az indulást követő néhány órán belül leállt. A szervezők szerint egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett.

Ismét bővített forgalmi kapacitással használhatják a fővárosban a Rákóczi út-Nagykörút csomópontot az autóval közlekedők, hétfő hajnalban pedig visszaáll a körúti villamosbarát lámpaprogram. A Blaha Lujza tér felújítása a tervek szerint jövő év őszére készül el.

Megkapta az építési engedélyt az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál - közölte az intézmény főigazgatója, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid Facebook-oldalán azt írta: a Hungária körútnál létesülő új megállónál a hatvani és az újszász-szolnoki vasútvonal személy- és zónázó vonatainak utasai kapnak majd átszállópontot több villamosra, továbbá a 9-es buszra is. A vasúti megálló 2024-re készülhet el.

A kormány azért dolgozik, hogy a szakmai és a szülői hivatás kiegészítse egymást, ne kelljen lemondani a hivatásról a gyermekvállalás miatt - fogalmazott a családokért felelős tárca nélküli miniszter Zalaegerszegen. Novák Katalin a Zala Megyei Önkormányzat megyenapi díjátadó ünnepi közgyűlésén beszélt erről.

Ferenc pápa arra kérte az egyházi vezetőket, hogy hallgassák meg a szexuális visszaélések áldozatait. A katolikus egyházfő a közép- és kelet-európai püspököknek címzett videoüzenetében azt is kérte, hogy tekintsenek rájuk partnerként, másként a katolikus egyház jövőjét teszik kockára. Közép- és Kelet-Európa római katolikus egyházi vezetői vasárnaptól négynapos konferenciát tartanak Lengyelországban a gyermekvédelemről.

Európában a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb. A nyugat-balkáni országban egymillió lakosra 3.134 haláleset jut - közölte egy szarajevói hírportál. A kimutatás szerint világviszonylatban is rosszak a boszniai adatok. Az növekedés feltehetőleg összefügg azzal, hogy a tömeges oltás csak későn indult meg és az érdeklődés sem magas a vakcina iránt.

Romániában gyorsuló ütemben emelkedik a járványgörbe. Meghaladta az 5 ezret a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, 97 beteg haláláról számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ez több mint duplája a kéthetes mozgóátlagnak. Romániában a kórházban ápolt fertőzöttek száma a 7 ezret közelíti.

Világszerte több mint 227 millió 600 ezer ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma megközelíti a 4 millió 680 ezret A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A járvány továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább.

Erényügyi hivatal lép a nők helyzetével foglalkozó minisztérium helyébe a tálibok uralta Afganisztánban. A Twitteren megjelent képek szerint a korábbi minisztérium női dolgozói az épület előtt tiltakoztak az elbocsátásuk ellen A tálibok néhány hete vették át újra a hatalmat Afganisztánban, miután a nyugati országok kivonták a katonáikat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×