eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Terrorellenes intézkedésekről határozott a kormány - a nap hírei

Terrorellenes intézkedésekre 4 milliárd forintot csoportosított át a kormány. Eddig 18 egészségügyi dolgozó ellen tett feljelentést a Nemzeti Védelmi Szolgálat. 48 órás sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Terrorellenes intézkedésekre 4 milliárd forintot csoportosított át a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az összeget a Belügyminisztérium kapja. A kormány további 127 milliárd forintot is átcsoportosított: ennek nagy részét, 100 milliárd forintot a Pénzügyminisztérium költheti tőkeemelésre, de az nem derül ki, hogy melyik társaságban. Ezen kívül a felsőoktatás 8 milliárdot, a kulturális intézmények és múzeumok több részletben 6 milliárdot, a büntetés-végrehajtás 2 milliárd forintot kap. A Digitális Kormányzati Ügynökségnek újabb 8 milliárd forint jut beruházásokra.

Ismét stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A 31. héten a nagyvárosok többségének szennyvizében megállt a koronavírus örökítőanyagának növekedése és jelenleg alacsony szintű a koncentráció. Ez alól csak Kaposvár kivétel, ahol mérsékelt. A központ azt kéri, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a biztonságra, és továbbra is kerülje a zsúfolt helyeket.

Márciusi indulása óta 86 egészségügyi dolgozóval szemben indított megbízhatósági vizsgálatot a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Az eljárások közül 18 végződött feljelentéssel – mondta el az InfoRádióban Vámosi Piroska a korrupció megelőzési főosztály vezetője. A rendőr ezredes megerősítette: több vizsgálat még tart, ezekben később születik határozat. Kiemelte: a leggyakoribb bűncselekmény a hálapénz elfogadása, a közfeladati helyzettel és védettségi igazolással kapcsolatos visszaélés volt.

A koronavírus elleni oltási kampány felgyorsítását sürgette a német kancellár a delta variáns terjedése miatt. Angela Merkel Berlinben a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után azt mondta: meg kell akadályozni, hogy túlterheltté váljon az egészségügyi rendszer. Az értekezleten a többi között megállapodtak arról, hogy október 11-től megszüntetik a gyorsteszt szolgáltatás ingyenességét az oltástól elzárkózóknak. Az oltás ugyanakkor továbbra is önkéntes marad.

Szigorításokra, a többi között a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejének rövidítésére készül Szerbia. A közszolgálati televízió beszámolója szerint a koronavírus elleni válságstáb erről szóló döntése néhány napon belül megszülethet. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vendéglátóhelyek mellett mely területeket érinthetik az új intézkedések.

Németországban állami forrásokból harmincmilliárd eurós alapot állítanak fel a júliusi árvizek utáni helyreállítás finanszírozására. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán kötött megállapodás szerint az alapot fele-fele arányban töltik fel. Ehhez változtatni kell az adóbevételek elosztásán. A Bundestag várhatóan szeptember elején, rendkívüli ülésen tárgyalja az ügyet, néhány héttel a szeptember 26-i parlamenti választás előtt.

Görögországban már 90 ezer hektár terület vált a lángok martalékává az athéni egyetem földtani intézetének előzetes kárösszesítése szerint. Az athéni egyetem egyik geológia professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a veszély a tüzek eloltásával sem ér véget: ezután heves esőzések kiváltotta, katasztrofális következményekkel járó áradások, sárlavinák és földcsuszamlások következhetnek, mint az az utóbbi években elég gyakran előfordult.

Sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete, a munkabeszüntetés a teherszállításban ma este, a személyszállításban holnap hajnalban kezdődik és 48 óráig tart. A szakszervezet 3,2 százalékos béremelést követel és prémiumot a koronavírus-járvány miatti nehézségekért. Az emelés mértékét a munkáltató is elfogadja, de fokozatosan vezetné be. A német szakszervezet legutóbb 2015-ben szervezett sztrájkot, ami csaknem hat napig tartott.

Lemondott Andrew Cuomo New York-i kormányzó, akit egyre többen vádolnak szexuális zaklatással. A kormányzót immár 11 nő vádolja azzal, hogy nem helyénvaló módon közeledett feléjük, vagy illetlen megjegyzést tett. Ő azzal védekezett, hogy sértései nem voltak szándékosak, egyúttal vitatta, hogy az ellene szóló állítások a bíróságon is megállják a helyüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×