eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Twitter

Megszólalt Karikó Katalin - a nap hírei

Újabb 130 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon. A tervek szerint a héten több mint félmillió magyart oltanak be. Az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának helyreállítását követelik ellenzéki pártok.

Egy nap alatt újabb 2764 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. Meghalt 130 többségében idős, krónikus beteg, de a legfiatalabb elhunyt 16 éves volt. 6071 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 96 ezret.

Az országos tisztifőorvos szerint nincs kellő mennyiségű tapasztalat arról, hogy a beoltottak terjeszthetik-e a koronavírus-fertőzést. Müller Cecília az Operatív Törzs tájékoztatóján az Infostart hírportál kérdésére azt mondta: a tünetesek sokkal inkább terjesztik a fertőzést, mint a tünetmentes hordozók.

A kórházi oltópontokon folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása az AstraZeneca-vakcinával – közölte az országos oltási munkacsoport vezetője. György István az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: a tervek szerint egy hét alatt több mint félmillió oltást fognak beadni.

A Pfizer/BionTech-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus szerint az is megfelelő, ha több mint egy hónap telik el az első és a második oltás beadása között. A hírportál beszámolója szerint Karikó Katalin ezt arra reagálva közölte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője azt mondta: klinikai, tudományos és szakmai ismeretek alapján igyekeznek kitolni a második oltás időpontját. A tudós hangsúlyozta: már az első oltás is ad védettséget.

Csehországban márciusban és áprilisban a bérek 100 százalékára nő a táppénz. A kormány célja, hogy ezzel is ösztönözze a koronavírussal fertőzötteket, illetve a velük kapcsolatba került embereket az otthonmaradásra és a karanténba vonulásra. Eddig a cseh alkalmazottak keresetük 60 százalékát kapták megbetegedésük esetén.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-világjárvány. Mike Ryan vészhelyzeti igazgató közölte: a WHO jelenleg arra összpontosít, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentse a fertőzés mértékét, és minél több embert oltsanak be.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a magyar egészségügy nincs és nem is lesz veszélyben. Kásler Miklós azt mondta: az ellátórendszerben most a legnagyobb probléma az, hogy az emberek elfáradtak. Ennek oka a rendkívüli fizikai és szellemi megterhelés és az immár egy éve zajló járványügyi védekezés.

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését - közölte az országos kórház-főigazgató. Jenei Zoltán úgy vélte: ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos felmérést indít, hogy kiderüljön: 110 ezer kollégájuk közül hány nem írta alá az új munkaszerződését a hétfő éjféli határidőig.

Az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának azonnali helyreállítását, vagy legalább a jogállási szerződések aláírásának elhalasztását követelik az ellenzéki együttműködés pártjai. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleménye szerint a kormány az érintettek bevonása nélkül a világjárvány alatt hozott egy átgondolatlan, az ágazati struktúrát és az egészségügyben dolgozókat hátrányosan érintő intézkedést.

A tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye éves szinten, az előző negyedévihez képest viszont 1,4 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly összességében a GDP 5 százalékkal maradt el az előző évitől. Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: a tárca 4,5 százalékos GDP-bővüléssel számol az idén.

Tőzsdére viszik a Budapesti Értéktőzsde részvényeit, várhatóan 2022-ben - mondta el az InfoRádióban a BÉT elnöke. Patai Mihály a jegybank alelnöke az Aréna című műsorban kiemelte: az MNB 2015-ben vált a budapesti börze főtulajdonosává, ezt szeretnék hosszú távon megtartani.

Az Egyesült Államokban belföldi terrorcselekménynek minősítette a Capitolium elleni januári támadást a Szövetségi Nyomozó Iroda. Christopher Wray, az FBI igazgatója a szenátus igazságügyi bizottságában tartott meghallgatásán elmondta: az iroda több mint 270 ezer állampolgári bejelentést kapott, amelyek segítettek azonosítani a támadásban feltehetőleg résztvevőket. Eddig legalább 280 embert tartóztattak le az ügyben.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×