eur:
397.19
usd:
356.44
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Oltás itthon: máris indul a második fázis - a nap hírei

A kijelölt oltópontok mellett a városi kórházakba is szállítanak a most érkezett újabb Pfizer vakcinákból. Ismét fogadnak utasszállítókat az Egyesült Királyságból a magyarországi repülőterek. Megállapodott a közös kormányzás alapelveiről 6 ellenzéki párt. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Már készülnek a bentlakásos szociális intézményekben élők és az ott dolgozók oltására is - erősítette meg az országos tisztifőorvos. A kedden érkezett harmadik Pfizer-szállítmány után a következő hetekben újabb adagokra számítanak, ettől függ az oltási kör bővítése. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: már valamennyi egészségügyben dolgozó számára elérhető a védőoltás; a most érkezett újabb Pfizer vakcinákból a városi kórházakba is szállítanak, nemcsak a 25 oltópontra. Hozzátette: már több mint 15 ezer egészségügyi dolgozót beoltottak.

Közzétették az egészségügyi dolgozók számára a kórházi oltópontok elérhetőségét a kormányzati koronavírus portálon. A 25 kórházban közvetlenül is be tudnak jelentkezni a védőoltásra az egészségügyi dolgozók. Az oldalon térképpel, címmel, telefonszámmal és online elérhetőséggel, valamint a bejelentkezési idősáv megjelölésével tették közzé az oltópontok adatait.

Ismét fogadnak kedd éjféltől utasszállítókat Nagy-Britanniából és Észak-Írországból a magyarországi repülőterek - jelentette be az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője. Kiss Róbert a testület tájékoztatóján arról beszélt: már nem szükséges fenntartani a korábbi korlátozásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hazatérő magyar állampolgár automatikusan házi karanténba kerül. A többi védelmi rendszabály továbbra is érvényben marad, a fenntartásáról vagy módosításáról a kormány hamarosan dönt.

Egy nap alatt 870 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. 103 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 5.760 embert ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma kicsivel több mint 143 ezerre csökkent. A járvány kezdete óta már csaknem 330 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 10 ezret.

Egy százalék alatti fertőzöttséget jelzett a fővárosi önkormányzat decemberi lakossági koronavírus-tesztelése. A Főpolgármesteri Hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepek előtt 7500 ingyenes gyorsteszt elvégzését ajánlotta fel a fővárosi önkormányzat a budapesti lakcímkártyával rendelkező 18 éven felülieknek. A szűrésen 6523-an jelentek meg, 166 esetben ismételték meg a tesztelést, és 41 koronavírus-fertőzöttet találtak a vizsgáltak között. Ez 0,6 százalékos fertőzöttséget jelez.

Egy hónap alatt 45 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, így ismét csaknem 4 és fél millióan dolgoznak Magyarországon - értékelte a KSH adatait a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Bodó Sándor kiemelte: a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek következtében sikerült egészséges szinten tartani a foglalkoztatottsági rátát. Példaként említette, hogy 2010 óta az elsődleges munkaerőpiacon 712 ezres növekedés figyelhető meg.

Megállapodott a közös kormányzás alapelveiről 6 ellenzéki párt. Az MSZP, a DK, a Jobbik, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum vezetői vállalták, hogy a demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországért fognak dolgozni, ha megnyerik a 2022-es országgyűlési választást. A hatpontos dokumentumot az Országházban írták alá a pártok online közvetített sajtótájékoztatója után.

Schaller-Baross Ernőt, a Miniszterelnökség jelenlegi nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkárát jelöli a Fidesz-KDNP Szájer József megüresedett európai parlamenti képviselői helyére. Szájer József november végén mondott le mandátumáról, mert részt vett egy, a járványügyi szabályokat megsértő brüsszeli házibulin.

Hosszú távon legalább 13 ezer hallgatóra számít a február 1-jén létrejövő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen az új felsőoktatási intézmény kuratóriumának elnöke a Szent István Egyetem átalakulásával. Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a kuratórium bemutatkozó online tájékoztatóján közölte: az egyetemnek pedagógiai és művészeti képzései is vannak.

Csaknem háromezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz a december végi horvátországi földrengések okozta magyarországi károkról, a becsült kárösszeg megközelíti az 500 millió forintot. A Magyar Biztosítók Szövetsége közlése szerint az összeg önmagában nem kirívó, de az egy bejelentésre jutó, átlagosan mintegy kétszázezer forint viszonylag magasnak számít. A legtöbb igazolható kárt a déli határhoz közeli megyékből jelentették.

Vádat emelt 3 fiatalkorú ellen a fővárosi főügyészség a Ráday utcai kollégium 2 évvel ezelőtti felgyújtása ügyében. Az egy ember halálát követelő tűz miatt börtönbüntetést javasol a vádhatóság. 2019 januárjában a 3 fiatal felgyújtott egy matracot, a tűz szétterjedt az épületben. Az egyik kollégiumi szobában tartózkodó férfi későn észlelte a tüzet, és menekülés közben meghalt.

Már január 16-án szeretné lezárni az egyesülést a Fiat Chrysler és a PSA. Utolsó feltételként a két cég részvényesei is jóváhagyták a fúziót. Az olasz-amerikai vállalat valamint a Peugeot, a Citroen, az Opel és a Vauxhall márkák anyacége eredetileg az első negyedév végére tervezte az összeolvadást.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×