eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Összesen ennyien regisztráltak eddig Covid-oltásra - a nap hírei

Vasárnap kezdődik a Covid-centrumok dolgozóinak oltása a Dél-pesti Centrumkórházban. Újabb 180 ember halt bele a koronavírus okozta betegség szövődményeibe. Továbbra is mindenki élhet a hiteltörlesztési moratóriummal, aki március 18-a előtt vett fel kölcsönt.

Vasárnap kezdődik a Covid-centrumok dolgozóinak oltása a Dél-pesti Centrumkórházban. Első körben 5500 vakcina érkezik a Pfizer oltóanyagából, de a kormány Kínából is vár majd jelentős mennyiségű oltóanyagot - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: eddig mintegy 300 ezren regisztráltak az oltásra.

Több hétig is eltarthat az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása, amely reményei szerint már vasárnap megkezdődhet – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: először 5 ezer embert olthatnak be, és az egészségügyi intézményekben dolgozók minden alkalmazottja számára biztosított lesz a védőoltás lehetősége.

Újabb 1238 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. 180 többségében idős, krónikus beteg halt bele a szövődményekbe. Több mint 7 ezer koronavírusos beteget ápolnak kórházban, az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 189 ezret, a halálos áldozatoké eléri a 8 ezer 400-at.

Ausztriában december 26-tól újra teljes zárlatot rendelnek el. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon és gyógyszertárakon kívül bezárnak az egyéb kereskedelmi egységek. továbbra sem fogadhatnak vendégeket a hotelek, éttermek, bárok. Újra bezárják a múzeumokat, könyvtárakat, galériákat.

Csehországban január 22-ig meghosszabbította a szükségállapotot a parlament alsóháza. A kormánypártok által megszavazott és az ellenzék által elutasított indítvány lehetővé teszi a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket hozzon a koronavírus-járvány megfékezésére.

Az Egyesült Királyságra vonatkozó utazási tilalmak enyhítését javasolja bizonyos esetekben az Európai Bizottság. Didier Reynders igazságügyi biztos hangsúlyozta: a korlátozások nem gátolhatják az unió és az Egyesült Királyság polgárait abban, hogy hazatérjenek.

A tervek szerint január elejéig külön is megvizsgálják a Pfizer-BioNTech oltóanyagának hatékonyságát a Dél-Angliában feltűnt új koronavírus-változattal szemben. A német cég vezetői úgy vélik: a vakcina a mutáció ellen is védettséget ad.

Továbbra is mindenki élhet a hiteltörlesztési moratóriummal, aki 2020 március 18-a előtt vett fel kölcsönt - erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy már másfél millió család élt a lehetőséggel, és 987 ezer vállalkozó jogosult a halasztásra.

A jövő héten folytatódnak az egyeztetések a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről, miután továbbra sem közeledtek az álláspontok. A munkaadók 3 százalékos emelést ajánlanak, a munkavállalói oldal ragaszkodik a 6,5 százalékos emeléshez.

Lépéseket vár a kormánytól a kórházak lejárt tartozásainak rendezéséért az Orvostechnikai Szövetség. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a járvány és a lejárt adósság együttesen súlyos gazdálkodási nehézséget okoz annak a csaknem 4 és fél ezer, mikro-, kis- és közepes vállalkozásnak, amely eszközeivel és szolgáltatásaival biztosítja a magyar egészségügy működőképességét.

A klímaváltozás szőlészetre és borászatra gyakorolt hatásáról beszél Kék bolygó című podcastjának legújabb epizódjában a köztársasági elnök. Áder János ősszel indította el műsorát, amelyben környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit.

Szerdán zárulnak a legsürgősebb munkák a szigetszentmiklósi olajszennyezésnél. A szakemberek előkészítették a helyszínt a hosszan tartó kármentesítésre. Az eddig elszállított veszélyes hulladék mennyisége meghaladja a 600 tonnányit. Közben 2 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében a budapesti rendőr-főkapitány.

Több helyen elmarad december 24-én az éjféli mise, illetve 25-én az ünnepi istentisztelet. Vannak olyan helyek, ahol regisztrációhoz kötik a részvételt, illetve korlátozzák a hívek számát a templomokban a koronavírus-járvány miatt.

Az Egyesült Államokban a képviselőház után a szenátus is megszavazta a gazdaságösztönző intézkedéseket. A 892 milliárd dolláros csomag a második a járványban, és a második legnagyobb az Egyesült Államok történetében.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×