eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Folytatódik a hitelmoratórium, de nem mindenkinek - a nap hírei

Januártól hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében.Újfajta járványkezelést tart szükségesnek az országos tisztifőorvos.A 2022-es kormányváltást nevezte az MSZP változatlan céljának a párt most megválasztott két társelnöke.

Január 1-jétől további hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében. Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után közölte: az intézkedés a gyermeket nevelő családoknál, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál. A vállalkozók igénylés után kaphatják meg a lehetőséget. Hozzátette: a kabinet 6 hónapra felmondási tilalmat rendel el a koronavírus-járvány kezdete előtt felvett összes háztartási és vállalkozási hitelre.

Minden adósra kiterjesztené a hitelmoratóriumot a Demokratikus Koalíció. Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök által bejelentett intézkedés nem vonatkozik azokra a százezrekre, akik a járvány miatt veszítették el az állásukat.

Jelenleg a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb koronavírusos beteg - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a fiataloknál enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen lezajlik a betegség, de ők is tovább tudják adni a vírust a magas kockázati csoportba tartozóknak.

Készen áll a járvány terjedését korlátok között tartani az operatív törzs - jelentette ki az ügyeleti központ vezetője. Lakatos Tibor a testület tájékoztatóján elmondta: a rendőrség már 56 ezernél is többször ellenőrizte a hatósági házi karantén betartását elektronikus módon és egymillió alkalommal hagyományos úton.

Elkésettnek tartja az iskolai testhőmérséklet-mérés októberi bevezetését a Demokratikus Koalíció. Cserdiné Németh Angéla 15. kerületi polgármester úgy vélte: a kormánynak biztosítania kellett volna lázmérőt minden oktatási intézmény számára. Hangsúlyozta: a DK által vezetett kerületekben már hetekkel ezelőtt bevezették az érintésmentes hőmérőzést a közintézményeknél.

Célzott adócsökkentés és az építőipari beruházások támogatása is szerepelhet a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedései között - mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Magyar Nemzetnek továbbra is kiemelt célnak nevezte a gazdasági működőképesség fenntartását a koronavírus járvány 2. hulláma idején.

Országos aláírásgyűjtésbe kezdett az LMP azért, hogy a kormány csökkentse 5 százalékra az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke igazságtalannak nevezte, hogy az Európai Unióban a magyar embereknek kell a legmagasabb, 27 százalékos áfát fizetniük az alapvető élelmiszerekért.

A 2022-es kormányváltást nevezte az MSZP változatlan céljának a párt most megválasztott két társelnöke. Kunhalmi Ágnes a szocialisták online megtartott kongresszusán kijelentette: Magyarország jövője a szociális és zöld Európa megvalósításától függ. A másik társelnök, Tóth Bertalan hangsúlyozta: a szocialisták olyan országot akarnak, ahol mindenkinek esélye van a megélhetésre és jobb életre, ahol nem kell félni az időskortól, a szegénységtől, ahol a tanulás és a gyógyulás nem luxus.

A főpolgármester szerint az önkormányzatok a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi válságban jobban szolgálják az embereket, mint a kormány az országos politikában. Karácsony Gergely az MSZP kongresszusához címzett üzenetében úgy vélte: a kabinet tart az ellenzéki pártok vezette helyhatóságoktól, ezért akadályozza a munkájukat; azt a munkát, amelyet sokszor éppen a kormány helyett végeznének el.

Megerősítette az Európai Unió lehetséges legjobb, stabil kilátású adósosztályzatát a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő indoklásában közölte: jóllehet a közösség eladósodottságát várhatóan meredeken megemelik a koronavírus-járvány gazdasági kárainak felszámolására létrehozott pénzügyi eszközök, nagyon erőteljes a tagországok készsége az unió támogatására.

Már csaknem 30 millió 400 ezer ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma meghaladja a 950 ezret. Több mint 20 millió 600 ezren meggyógyultak. A betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább.

Ismét több száz tüntetőt vett őrizetbe a fehérorosz rendőrség Minszk belvárosában. Fehéroroszországban az augusztus 9-ei elnökválasztás óta folyamatosak a megmozdulások, mert az ellenzék szerint Aljakszandr Lukasenka csalással szerezte meg hatodik államfői mandátumát. Közben meghívást kapott az uniós külügyminiszterek jövő heti tanácskozására az országból elmenekült elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×