eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó

Nyugdíjprémiumot és - kiegészítést is kapnak novemberben a nyugdíjasok - Hírösszefoglaló

A gazdaság meghatározó részévé tenné a vasúti közlekedést és szállítást az innovációs miniszter. Keddtől kell zajterhelési díjat fizetniük azoknak a légitársaságoknak, amelyeknek gépei éjszaka repülnek Budapest felett.

Átlagosan 20 ezer forint nyugdíjprémiumot és 11 ezer forint nyugdíjkiegészítést kapnak novemberben egy összegben a nyugdíjasok. Ezt a kormányfő jelentette be az Idősek Tanácsa ülésén. Orbán Viktor az idősek világnapján tartott tanácskozáson az Országházban úgy vélte: a jövő év második felében is lehet számolni nyugdíjprémium kifizetésével, mert a kormány képes lesz olyan növekedésfenntartó mechanizmusokat elindítani, amelyek 2020-ban is lehetővé teszik a magas növekedést. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és több ellenzéki párt ugyanakkor bírálta a jelenlegi nyugdíjrendszert és a nyugdíjasok helyzetének javítását sürgette.

A globális gazdasági lassulás ellenére is fenntarthatónak nevezte a magyar gazdasági növekedést a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Nemzeti Befektetési Ügynökség konferenciáján azt mondta: a gyors ütemű felzárkózásért tovább kell javítani a vállalatok gazdálkodási környezetét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt emelte ki, hogy ettől a hónaptól megújul a külföldi befektetések finanszírozása. Matolcsy György jegybankelnök arról beszélt: a magyar gazdasági siker egyik kulcsa az volt, hogy a külső források mellett a belső pénzügyi forrásokkal is jelentősen támogatta a hazai növekedést.

A gazdaság meghatározó részévé tenné a vasúti közlekedést és szállítást az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László egy szakmai konferencián kiemelte: a tárca most dolgozik a 2030-ig tartó vasúti stratégián, melynek célja Budapest és a vidéki nagyvárosok, illetve a környező országok vasúti, versenyképes összekötése. Mosóczi László, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a határon túli vasútépítésekről kiemelte: tárgyalnak a Budapest-Kolozsvár-Bukarest nagy sebességű vasútról.

A polgármester-választások eredményei lesznek meg először az önkormányzati választás estéjén, a Nemzeti Választási Iroda elnöke arra számít, hogy este 8 órától érkeznek az első eredmények. Pálffy Ilona elmondta: azt kérték a helyi választási irodáktól, hogy a szavazás befejezése után a szavazatszámláló bizottságoknak először a polgármester-választás szavazólapjait számolják össze. Ezután a képviselőtestületi tagokra leadott szavazatokat, majd a megyei közgyűlési voksokat összesítik.

Több száz, a sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak a Budakeszi határában lévő zárt vadászterületen. A betegség miatt ki kell üríteni a területet, ahol megkezdődött az állatok leölése - mondta az országos főállatorvos. A terület nem azonos a vadasparkkal. Bognár Lajos közölte: valószínűleg emberi közvetítéssel jutott be a vírus a területre, hiszen Budakeszi környezetében a természetben még nincs jelen.

Október elsejétől zajterhelési díjat kell fizetniük azoknak a légitársaságoknak, amelyeknek gépei a mélyalvás időszakában, azaz éjfél és hajnali 5 óra között repülnek Budapest felett. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte: a zajszinten alapuló díjszabás nyomán a kevésbé korszerű, legzajosabb repülőgépek után műveletenként ezer eurót fizetnek a légitársaságok. Az új díj a várakozások szerint arra készteti a légitársaságokat, hogy éjfél és öt óra között ne közlekedtessenek a főváros fölött elhaladó járatokat.

Az Európai Parlament kulturális és oktatásügyi bizottsága negyedik alelnökének választotta Bocskor Andrea fideszes EP-képviselőt. Így már öt magyar alelnök van az EP szakbizottságaiban. A fideszes Deutsch Tamás a költségvetés-ellenőrző bizottságban, párttársa, Gál Kinga a biztonság- és védelempolitikáért felelős szakbizottságban, a szocialista Ujhelyi István a közlekedéssel és idegenforgalommal foglalkozó testületben, az RMDSZ-es Winkler Gyula pedig a nemzetközi kereskedelemért felelős szakbizottságban lett alelnök.

Ausztriában felfüggesztették Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt korábbi elnökének párttagságát. Norbert Hofer jelenlegi elnök kijelentette: ha bebizonyosodnak a volt alkancellár elleni, pénzügyi visszaélésekre vonatkozó vádak, végleg kizárhatják a politikust a tömörülésből. Heinz-Christian Strache előzőleg maga jelentette be, hogy befejezi politikai karrierjét és családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt.

Genovában helyére emelték a tavaly leomlott Morandi híd helyett épülő új autópályahíd első szakaszát. Guiseppe Conte olasz kormányfő Genova feltámadásának nevezte az új hidat, amely bánatból és fájdalomból született. Az 1960-as években tervezett Morandi híd 2018. augusztus 14-én omlott össze viharos időben, a szerencsétlenségben 43 ember halt meg. Az új, 1067 méter hosszú vasbeton híd összesen 18 pilléren nyugszik majd, és 43 lámpa világítja meg, a tavalyi hídomlás áldozatainak emlékére.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×