eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Rogán Antal turistaparadicsomot szeretne Magyarországból - a nap hírei

A futóverseny és az Élet Menete miatt is jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani a fővárosban. Élhető Budapestet ígért kampányindító rendezvényén Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje. További intézkedéseket vár a kormánytól a Magyar Kórházszövetség a bérek emelése és az ösztöndíjak biztosítása mellett. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A Vivicittá városvédő futás mellett az Élet Menete miatt is jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani vasárnap. A változások BKK-járatokat is érintenek. A futóverseny miatt a többi között lezárják a margitszigeti központi utat 17 óráig, emellett lezárások lesznek a Margit hídon, a Széchenyi István téren, a Lánchídon, az Alagút utcában, a Műegyetem rakparton, a Szabadság hídon is. Az Élet Menete miatt vasárnap délután fél 5 és este fél 8 között lezárják a Március 15. tér-Jane Haining rakpart-id. Antall József rakpart útvonalat. Lezárják délután öttől este félhétig az V. kerületben a Petőfi teret, délután 2 órától este 10 óráig a Pesti alsó rakpart egy szakaszát.

Szabad és zöld, élő és élhető Budapestet ígért kampányindító rendezvényén Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje. Zugló polgármestere olyan várost szeretne, ahol jobb minőségben és tovább élhetnek a lakosok. A Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott: nem erős vezető, hanem egy erős város vezetője szeretne lenni. Hozzátette: ragaszkodik az előválasztáshoz és ahhoz is, hogy a budapestiekkel együttműködésben határozzák meg programjának legfontosabb feladatait.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint tovább nőtt Tarlós István népszerűsége a fővárosban. A Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy fél évvel a főpolgármester választás előtt a budapestiek 48 százaléka a hivatalban lévő város vezetőt támogatja. Karácsony Gergelyre a szavazók 29, Puzsér Róbertre pedig a budapestiek 9 százaléka voksolna. A fővárosban 1 millió 400 ezren szavazhatnak. A felmérés március 28-a és április 5-e között ezer ember telefonos megkérdezésével készült.

További intézkedéseket vár a kormánytól a Magyar Kórházszövetség a bérek emelése, valamint az ösztöndíjak biztosítása mellett. A szervezet a pénteken zárult 3 napos kongresszus után kiadott közleményében azt hangsúlyozza: egyetért Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével abban, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszer gyökeres változtatására van szükség, és ehhez strukturális átalakítások is kellenek. A Kórházszövetség azt is szeretné, hogy az Egészséges Budapestért Programban a központi régióban is hasonló kórházi beruházások valósuljanak meg.

A kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal Zalaszabarban arról beszélt: ehhez a kabinet minden hazai és európai uniós forrást megad. A Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint 1 milliárd forintos fejlesztésének átadásán a politikus arról is beszélt, hogy a következő évtizedben 828 milliárd forint forrást szán a kormányzat a magyar turizmus kifejezetten Budapesten kívüli fejlesztéseire.

Törvénymódosítással segítené a gyermeket vállaló pedagógusok előrelépését a Demokratikus Koalíció. Arató Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: a párt, kezdeményezi a pedagógus előmeneteli rendszer változtatását, hogy a gyermeket vállaló tanárok is nagyobb eséllyel juthassanak fizetésemeléshez. Úgy vélte: a kormány megtagadja az előrelépés lehetőségét azoktól a pedagógusoktól, akik bár korábban sok évi szakmai gyakorlatot szereztek, 2013 után gyermeket vállaltak és gyedre mentek.

A Felvidékről kitelepítettekre emlékeztek Komáromban. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt: a Benes-dekrétumok nélkülözték a nemzetközi jogi és az emberi alapokat. 1947-ben ezen a napon kezdődött a szlovákiai magyar lakosság kitelepítése. Csaknem 170 ezer magyar hagyta el az állam területét.

Megegyezett a Máltánál veszteglő civil mentőhajó 62 utasának egymás közötti elosztásáról Németország, Franciaország, Portugália és Luxemburg. Málta azért nem engedte eddig kikötni a partjainál a civil mentőhajót, mert kormánya szerint a hajónak Tunéziába kellett volna mennie a kimentett emberekkel a tengerjog szerint, mivel ott van a mentés helyszínéhez legközelebbi biztonságos kikötő.

Már 22. alkalommal rendeztek felvonulásokat Franciaországban a kormány gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tiltakozó sárgamellényesek. Párizsban két békés felvonulást tartottak, a délnyugat-franciaországi Toulouse-ban viszont összetűzések voltak a rendfenntartókkal.

Megtartotta első televíziós beszédét Szudánban az átmeneti katonai tanács vezetője. Abdel Fattah al-Burhani bejelentette: minden olyan rabot szabadon bocsátanak, akit a megbuktatott elnök idején vettek őrizetbe. A tábornok megerősítette: kétéves átmeneti időszak után polgári kormányt hoznak létre. A tüntetők ezt elutasítják és demonstrációik folytatását hirdették meg.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×