eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Kórházszövetség, tűzoltók túlórapénze, Ryanair-sztrájk - Napinfo

Visszautasítja a számvevőszék elnökének kórházakat bíráló kijelentéseit a Magyar Kórházszövetség. A túlóra-kifizetés jelenlegi rendszerének fenntartását kéri a tűzoltók érdekképviselete. Sztrájkba lépnek pénteken a Ryanair német pilótái.

Visszautasítja az Állami Számvevőszék elnökének egészségügyet minősítő kijelentéseit a Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete. Domokos László egy korábbi lapinterjúban azt mondta, pénzügyi szempontból botrány és anarchia jellemzi az egészségügy egyes területeit. A két szakmai szervezet vezetői kiemelték: nem tudják értelmezni a méltatlan, szakmaiatlan, a kórházak lejáratására alkalmas példákat. Ezért meghívták az Állami Számvevőszék elnökét a Magyar Kórházszövetség következő elnökségi ülésére, hogy közös gondolkodással a valódi problémák feltárásán és megoldásán dolgozzanak.

A túlóra-kifizetés jelenlegi rendszerének fenntartását kéri a Belügyminisztériumtól a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete. Az érdekképviselet azt várja a tárcától,hogy kezdeményezze az Országgyűlésben a szolgálati törvény módosítását, hogy 2019 január 1. után is kifizethetőek legyen a túlórák a tűzoltók számára. Salamon Lajos, a szakszervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabály szerint a jövő év elejétől a túlórákat már csak szabadidővel válthatnák meg a tűzoltók. Úgy vélte: ez a jelenlegi létszámhiány miatt a lakosság biztonságának, a tűz- és kárelhárítás hatékonyságának rovására menne.

Júliusban 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A KSH legutóbb 2013 januárban mért ehhez hasonló drágulást, akkor 3,7 százalékos volt az infláció mértéke. Az elmúlt egy évben a korábbi hónapokhoz hasonlóan a üzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentősen, az üzemanyagokért 17,8 százalékkal, a dohányárukért 7 és fél százalékkal kellett többet fizetni júliusban, mint egy évvel korábban.

A várakozásokat meghaladó második negyedévi nyereségről számolt be a Magyar Telekom. A társaság nettó nyeresége 15,5 milliárd forint lett 2018 második negyedévében, több mint 42 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Rékasi Tibor vezérigazgató közleménye szerint a cég valamennyi üzletágban erős teljesítményt nyújtott, Magyarországon folytatódott a mobil adatforgalom és az okos eszközök iránti kereslet növekedése.

18 jégkrémből 4-nél talált jelölési hiányosságokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, de élelmiszer-ellenőrzési bírságot csak egy esetben kellett kiszabni. A büntetést az édesítőszer jogszerűtlen használata indokolta. Utóbbi kizárólag csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélküli termékhez adható, a kifogásolt készítmény azonban cukrot tartalmazott. A gyártó körülbelül 300 ezer forintos bírságra számíthat.

Sztrájkot hirdetett péntekre a Ryanair németországi pilótáinak szakszervezete. Az érdekképviselet így csatlakozik az ír, a svédországi és a belgiumi pilóták munkabeszüntetéséhez. A négy ország Ryanair-bázisait érintő akció a diszkont légitársaság történetének legnagyobb szabású sztrájkja. Az ír légitársaságnál legutóbb az előző héten volt több országra kiterjedő munkabeszüntetés.

Európában is visszahív több százezer BMW-t a gyártó a kipufogógázt visszavezető rendszer ellenőrzésére. A gond a rendszer hűtőegységénél lehet, szivárgás léphet fel, ami akár a motor kigyulladásához is vezethet. A meghibásodás először Dél-Koreában értékesített kocsiknál lépett fel, a távol-keleti országban már több mint 30 BMW gyulladt ki.

Veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medvék áttelepítését illetve kilövését hagyta jóvá a román környezetvédelmi minisztérium. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke elmondta: azután döntött erről a tárca, hogy vasárnap két embert sebesített meg medve Tusnádfürdőn, július közepe óta pedig négy személyt. Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta.

Továbbra sem sikerült megfékezni az erdőtüzet a kelet-spanyolországi Valencia tartományban. Már több mint 2600 hektár vált a lángok martalékává. Két nap alatt csaknem 3 ezer embert evakuáltak a környékről, jellemzően hétvégi házakból, nyaralókból, akiket szállodákban, sportközpontokban szállásoltak el ideiglenesen. A térségben ez az idei első nagy kiterjedésű erdőtűz, amelyet az első szakértői vélemények szerint egy villámcsapás okozott.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×