eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
A szabadkai Népszínház épülete 2019. november 11-én. A Skultéti János tervei alapján készült, 1854-ben átadott, majd többször átalakított színházban magyar és szerb nyelvű társulat működik.
Nyitókép: Molnár Edvárd

November közepén indul a Desiré nemzetközi színházi fesztivál

Theatre is victory, vagyis A színház győzelem alcímmel rendezik meg az idei Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivált Szabadkán november 19. és 24. között.

Urbán András, a teátrum korábbi igazgatója szerint az már a kultúra győzelmének számít ma, ha valaki színházba jár, ezért adták ezt a mottót az idei rendezvénynek. A fesztivál hat napja alatt kilenc előadást láthat a közönség.

November 19-én Nagy József táncművész és koreográfus párizsi társulatának, az Atelier 3+1-nek a Telihold című előadásával kezdődik a mustra, ami az amerikai fekete jazz eredetét és evolúcióját járja körül.A budapesti Stúdió K Színház Prudencia Hart különös kivetkezése című produkcióját Kovács D. Dániel rendezésében láthatják a nézők. Az előadás elnyerte a Kritikus Céhe független színházi produkcióknak járó díját. A Belgrádi Drámai Színház Elefántember című előadását Kokan Mladenovic állított színpadra. A darab másság, a kirekesztettség, a peremlét és az egyén társadalmi diszkriminációjának különféle aspektusait vizsgálja, kiindulópontja pedig Joseph Merrick esete volt, aki Elefántember néven vált ismertté Amerikában. A Szarajevói Nemzeti Színház a Parasztoperát mutatja be Szabadkán. Darvas Benedek és Pintér Béla darabját a fesztivál főszervezője, Urbán András rendezte.

A budapesti FÜGE Produkció MILF című előadásában Gergye Krisztián koreográfus az anyák női mivoltát vizsgálta. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem fiatal színészeinek társulata az Aritmia című előadást mutatja be Muhi Zsófia rendezésében. Az Újvidéki Színház legújabb produkcióját, az 1981 című előadást is láthatja a közönség. Tomi Janezic horvát rendező a nyolcvanak évek Jugoszláviájának életérzését vitte színre 300 percben.

A Desiré fesztivál zárónapján a Belgrádi Drámai Színház Yankee Rose című produkcióját Milos Lolic rendezésében, majd a Zágrábi Ifjúsági Színház Eichmann Jeruzsálemben című darabját játsszák, amelyet Jernej Lorenci rendezett. A Desiré Central Station fesztivált először 2009-ben rendezték meg, nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta.

Jelent az Elefántember c. előadásból.
Facebook. Desiré Central Station festival
Jelent az Elefántember c. előadásból. Facebook. Desiré Central Station festival
Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 26. 16:15
×
×
×
×