eur:
390.27
usd:
359.58
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Velencei filmfesztivál. Forrás: nextbestpicture
Nyitókép: Forrás: nextbestpicture

Velencei filmfesztivál: Angelina Jolie, Pedro Almodóvar és Todd Phillips filmje is verseng a fődíjért

Az Angelina Jolie-val forgatott Maria, Todd Phillips Joker-folytatása és Pedro Almodóvar új filmje is szerepel a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, amelyet kedden a Biennalé elnöke, Pietrangelo Buttafuoco és Alberto Barbera fesztiváligazgató ismertetett.

A velencei nyitófilm, ahogy azt már korábban bejelentették, Tim Burton Beetlejuice Beetlejuice című filmje, Burton 1988-as kultikus horrorkomédiájának folytatása lesz, amelyben ismét Michael Keaton alakítja a főszerepet. A záró filmnek pedig az olasz rendező, Pupi Avati L'orto americano (Amerikai konyhakert) című drámáját választották.

A nemzetközi versenyprogram 21 alkotása között szerepel a spanyol Pedro Almodóvar első angol nyelvű filmje, a The Room Next Door című anya-lánya dráma, Pablo Larraín chilei rendező Angelina Jolie-val forgatott, Maria Callasról szóló életrajzi drámája, Luca Guadagnino William S. Burroughs regényéből adaptált Queer című filmje Daniel Craiggel a főszerepben és Todd Phillips Joker-folytatása, a Joker (Joaquin Phoenix) és Harley Quinn (Lady Gaga) szerelméről szóló Joker: Kétszemélyes téboly című pszichológiai thriller. Az Arany Oroszlán fődíjért versenyez még Brady Corbet Budapesten forgatott The Brutalist című filmje is, amelyben Adrien Brody alakítja Tóth Lászlót, a holokauszttúlélő zsidó építészt, aki feleségével Amerikában kezd új életet.

A nemzetközi versenyprogram zsűrijének elnöke Isabelle Huppert francia színésznő lesz, az Orizzonti (Horizontok) versenyprogram zsűrijébe pedig Reisz Gábor filmrendezőt (Magyarázat mindenre) is meghívták.

Versenyen kívül tűzik műsorra a Lidón a japán színész-rendező Kitano Takesi Broken Rage és Kijosi Kuroszava Cloud című alkotását, valamint Claude Lelouch Finalment című filmjét, továbbá Jon Watts thrillerét, a Brad Pitt-tel és George Clooney-val forgatott Két magányos farkast és Marco Bellocchio Se Posso Permettermi Capitolo II című filmjét is.

A filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában mutatkozik be a közönségnek Szilágyi Zsófia új filmje, a Január 2., egy különválás története, amelyet a feleség, Klára több fordulóban történő költözéséből ismerünk meg. A fesztiválra számos sztárt várnak, Almodóvar filmjének premierjére érkezik Tilda Swinton, Julianne Moore és John Turturro, de Velencében lesz a Két magányos farkas sztárja, Pitt és Clooney, a The Brutalist színészei, Adrien Brody, Guy Pearce és Felicity Jones, valamint Antonio Banderas és Nicole Kidman is, akik a Babygirl című filmben szerepelnek.

Az idei mustrán Arany Oroszlán életműdíjjal ismerik el Peter Weir ausztrál filmrendező és forgatókönyvíró, a Gallipoli, A kis szemtanú és a Zöld kártya alkotójának pályafutását, és életműdíjat kap Sigourney Weaver amerikai színésznő is.

A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 22. 19:18
×
×
×
×