eur:
386.92
usd:
355.56
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Cseppkőképződmények a Baradla barlangban a Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és a Szlovák karszt Világörökség barlangjaiban című projekt ünnepélyes zárórendezvényének napján Aggteleken 2021. július 1-jén. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatala közös, határon átnyúló projektje 1,616 millió euró (mintegy 568 millió forint) vissza nem térítendő támogatásban részesült az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében kiírt pályázati forrásból. A projekt 2017 novembere és 2021 júliusa között valósult meg.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Érdemes ezeket a barlangokat egyszer meglátogatnia a túrázóknak

A vidéken található barlang-kincseink remek kalandot és szórakozást jelenthetnek a barlangi túrázni vágyóknak, és olyan is akad köztük, amit ingyenesen is be lehet barangolni.

Magyarországon több mint négyezer barlang található, közülük azonban mindössze csak néhány tucat látogatható. Legtöbbjük karsztbarlang vagy hévíz formálta barlang, védettek, és a nemzeti parki igazgatóságok vagyonkezelésében állnak - írja cikkében a HelloVidék. Itthon 5 nemzeti parkban találunk olyanokat, amiket egy-egy kirándulás során mi is felfedezhetünk: a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly és az Aggteleki Nemzeti Parkban.

Magyarország barlangjai az élettelen természeti értékeink közé tartoznak, azaz megújulni képtelenek, ezért fokozott figyelmet kell fordítani az állagmegóvásukra.

Éppen ezért a magyar állam is fordít forrásokat a barlangok kiépítésére, műszaki fejlesztésükre, állandóságuk javítására: 10 év alatt 1,5 milliárd forintit költött erre a célra.

A lap több látogatható barlangot is listába szedett, melyek között van ingyenesen látogatható, de borsos belépőjegyért bejárható is:

  • Mind közül a legnépszerűbb az aggteleki rövid túra, melynek kiindulási pontja a Baradla-barlang ősidők óta nyitott természetes aggteleki bejárata. A 60 perces túrára a felnőtt jegy jelenleg 4000 forint.
  • A jósvafői rövid túra a Baradla-barlang jósvafői bejáratától indul, és ugyanoda is érkezik vissza. Az összesen 1,4 kilométeres túra körülbelül 60 perces, és pár kevés a lépcsőfokok száma, a nagy szintemelkedés miatt közepesen nehéznek számít. A felnőtt jegy 3800 forint.
  • A Tapolcai-tavasbarlangból egy 250 méteres szakasz látogatható, amiből csk 70 méter száraz, a fennmaradó 180 méter vízzel borított járat, amit csónakázva ismerhetünk meg. A felnőtt jegy 3700 forintba kerül.
  • A Balatonedericsen található Csodabogyós-barlang hazánk tizedik, és egyben a Dunántúl hatodik leghosszabb barlangja. Az alap túra díja 12 ezer, az extrém túráé 17 ezer forint.
  • Kevesen tudják, hogy vannak ingyenesen látogatható barlangok is, ilyen például a Bükkben található Körös-lyuk, vagy a Csévi-barlang a Pilisben.
Címlapról ajánljuk

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vox
Patrióta harcosokról beszélt üzenetében Orbán Viktor

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×