eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
MOSTAR, BOSNIA AND HERZEGOVINA - JANUARY 10: A statue of American actor Bruce Lee is seen on a park on January 10, 2021 in Mostar, Bosnia and Herzegovina. The statue created by sculptor Ivan Fijoli is seen as a symbol of unification for the divided city. (Photo by Pierre Crom/Getty Images)
Nyitókép: Pierre Crom/Getty Images

Eltűnt Bruce Lee életnagyságú bronzszobra

Eltűnt Bruce Lee-nek, a kung-fu királyának a bronzszobra hétfő reggelre a bosznia-hercegovinai Mostar egyik parkjából - közölte a Nezavisne Novine című szarajevói napilap az internetes oldalán.

Bruce Lee életnagyságú - 168 centiméteres - szobrát 2005-ben állították azzal a céllal, hogy mérsékeljék az etnikai megosztottságot az országban és a városban. Az emlékmű kezdeményezői szerint ugyanis Bruce Lee-t egyaránt szeretik a muszlimok és a keresztények, a bosnyákok, a szerbek és a horvátok is. A szobrot Ivan Fijolic horvát szobrász készítette.

A kung-fu mester halálának 32. évfordulója alkalmából készült emlékmű védekező pózban állt, arccal észak felé, hogy ne tekinthessék sem a tőle keletre élő muszlimok, sem a tőle nyugatra lakó horvátok ellenségesnek a tartását.

A Nezavisne Novine tájékoztatása szerint Mostar városvezetésének nincs köze a szobor eltávolításához, tehát nem állagmegóvás vagy javítás miatt tűnt el. Erre korábban már volt példa, amikor megrongálták a szobrot. A rendőrség hétfőn nyomozást indított, ám információkat eddig nem közölt. A közelben élők szerint a szobor vasárnap még a helyén volt.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×