eur:
394.5
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Paraván a 81. Golden Globe-díjak átadási ünnepségének otthont adó Beverly Hilton Szálloda előtt a kaliforniai Beverly Hillsben 2024. január 7-én, a gálaest kezdetén.
Nyitókép: MTI/AP/Invision/Jordan Strauss

Dudás Viktor a Golden Globe-ról: az Oppenheimer nem volt ennyivel jobb

Az Oppenheimer volt a hajnalban megrendezett Golden Globe gála legnagyobb nyertese, míg a Barbie és a Megfojtott virágok alkotói csalódottan távozhattak Beverly Hillsből.

Mindenki arra számított, hogy a Barbie és az Openheimer fogja tematizálni a díjátadót, és ebbe esetleg egy picit beleszólhat a Megfojtott virágok, ehhez képest az Oppenheimer egyértelműen egyeduralkodó volt az öt díjjal, a Barbie viszont a várakozások alatt teljesített – mondta a Golden Globe-díjkiosztóról Dudás Viktor filmszakértő az InfoRádóban. Azt is hozzáfűzte, hogy még a legjobb forgatókönyv díját sem ez a film kapta, hanem egy európai alkotás, az Egy zuhanás anatómiája, ez pedig mindenképpen meglepetés. A Barbie csak a box office díjjal gazdagodott, illetve Billie Eilish és testvérének dala nyert szobrot.

Megjegyezte, a Megfojtott virágok az elvárásokhoz képest alulteljesített, egyedül Lily Gladstone kapott Golden Globe-ot a teljesítményéért. A filmszekcióban egyedül Yorgos Lanthinos filmje, a részben Magyarországon forgatott Szegény párák tudott még maradandót alkotni a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában, ami szintén meglepő fordulat – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a Golden Globe esetén hozzá vagyunk szokva, hogy két külön kategória van a televíziós és nagyjátékfilmes szekcióban is.

A fimszakértő leszögezte, nem gondolja úgy, hogy az Oppenheimer ennyivel jobb lett volna. Hozzáfűzte, tény, hogy internacionális üzenet szempontjából talán ez a film mozgatta meg leginkább a közvéleményt, ami látszik is a bevételi listákon, ahhoz képest, hogy háborús filmként van elkönyvelve és egy, az 1960-as években elhunyt tudós ellen indított boszorkányüldözés a fő téma. Dudás Viktor szerint meglepő, hogy egy ilyen film tudott nagy bevételeket hozni és ennyire tematizálni tudta ezt a rendezvényt is. Hozzátette, ebben nyilván az is benne van, hogy

a sztrájknak köszönhetően az év második felére beígért és várt filmek többsége nem került a mozikba

– véleménye szerint emiatt kicsit azért szegényesebb volt a felhozatal.

A rendezők közül Christopher Nolant emelte ki Dudás Viktor, úgy véli, jelen pillanatban ő az, aki a legszélesebb közönségréteget tudja megszólítani a filmjeivel, de, mint kifejtette, akik a Batman-filmek vagy az Eredet miatt lettek Nolan-rajongók, nem biztos, hogy például a Tenet után mostani filmje is a kedvencek közé kerül.

A filmszakértő szerint nem lehet azt mondani, hogy a Golden Globe-díj az Oscar-díj előszobája, példaként felidézte, hogy tavaly a Fableman család és A sziget szellemei nyerték a két rangos filmes díjat a Golden Globe-on, ehhez képest az Oscart a Minden, mindenhol, mindenkor című film nyerte.

Arra is kitért, hogy a Hollywood Foreign Press szervezetet kivonták a Golden Globe háta mögül, és a korábbi 80-90 fős tagság helyett most már egy sokkal szélesebb, 300 főnél is nagyobb, 75 országból érkező újságírói bázis szavazott. Ennek kapcsán megjegyezte, ha végignézünk a díjazottakon, azt lehet mondani, hogy szakmailag azért nem rosszak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×