eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Unsplash.com

Az új színházi évadot még méltó módon igyekszik végigcsinálni az Átrium

Jövő nyáron befejezi az Átrium színházi tevékenységét, nincs remény arra, hogy méltó és kiszámítható környezetben folytassák, a közönségtől pedig nem kérhetnek örökre mentőövet. Az Átrium Mecénás Klubnak is vége. Zsedényi Balázs operatív igazgatót kérdeztük. Közben felajánlás is érkezett egy másik színháztól.

Gyakorlatilag 5 éve válságmenedzselnek az Átriumnál, olyan döntések sorát kell meghozniuk, amelyek lehetővé teszik az életet a "partvonalon kívül" is; mint Zsedényi Balázs operatív igazgató az InfoRádióban elmondta, 200 millió forint évente a jegybevételen felül, amivel számolnia kell egy ilyen típusú intézménynek ahhoz, hogy ne harmadannyi ember végezze el ugyanazt a munkát, mint egy ugyanekkora méretű intézményben, és ne kelljen "30-40-eket játszani" egy hónapban, ami teljesen erodálja a rendszert.

"Már kőszínház 6-800 millió forint, jegybevételen felüli állami támogatásban részesül ahhoz, hogy a tevékenységét folytatni tudja, vannak ennél extrémebb számok is, de legyünk sportszerűek, és vegyük azokat az intézményeket, amelyek hasonló méretűek és befogadóképességűek" - mondta.

Hogy az utolsó csepp az volt-e, hogy kiderült, idén már visszamenőleg sem kapnak pénzt, azt felelte, a "még kevesebből, még kevesebből, még kevesebből" után jött egy pont.

"Elérkezett a pillanat, amikor már nem érdemes, mert az ember látja, hogy hosszú távon a tevékenység mindennek a rovására fog menni, amiért valójában dolgozik. Tavaly nyáron a közönség 100 millió forintot összegyűjtött arra, hogy a teátrum ne zárjun be. Ez arra volt elég, hogy időt kapjunk arra, hogy megpróbáljuk megoldani a működést a jegybevételből. Több előadást játszottunk, jegyárat emeltünk, és amikor megnéztük, hogy ez milyen számokat produkál, azt láttuk, hogy éves alapon nem jövünk ki jobban, mint a nulla; ha nagyon jól dolgozunk, épp csak a víz felszínén maradunk. Ez volt az a pont, amikor elgondolkodtunk, hogy ennek így van-e értelme, és elvárható-e a kollégáktól, hogy erre mindenkinek rámenjen az egészsége meg az idegrendszere. Arra jutottunk, hogy sokkal méltóságteljesebb búcsút venni egymástól és a közönségünktől. Ilyen csapatunk az elmúlt 10 évben nem volt, mint ami most van, ez pluszban nagyon nehézzé teszi a helyzetet. Azt látom, most mindenki arra készül, hogy az egy éves ünnepet, ami még van, megcsináljuk" - utalt a színház hattyúdalévad méltóságára.

Mi lesz a társulattal és a telt házas előadásokkal?

"Az épületnek van egy tulajdonosa, és van egy szándék arra, hogy továbbra is kultúra legyen az épületben. Nekünk pedig szándékunk az, hogy színházat csináljunk a jövőben is.

Jelen pillanatban nem látjuk azt, hogy ez milyen keretek között megvalósítható" - egyértelműsítette Zsedényi Balázs.

A II. kerületi polgármester a hírre reagálva azonnal bejelentette, hogy meg kell menteni "Buda legkedveltebb színházát" a Margit körúton, ezzel kapcsolatban a vezető tisztázta, nem a közönség feladata az, hogy az összeget kiszámíthatóan a színház rendelkezésére bocsássa úgy, hogy az ország egyik legdrágább színházáról van szó.

A Mecénás Program szeptember 1-jén véget ér, a közönségre további terheket nem rónak, "elég" lesz az évadban a jegyeket megvásárolni.

Zsedényi Balázs azt is elmondta, ha valaki jelentkezne 200 millió forinttal, megváltoztatnák a döntést, de nem a csodákból indul ki.

Örsi Gergely II. kerületi polgármester (InfoRádió): - Az elmúlt 3 évben szoros és jó együttműködés alakult ki a kerület és a színház között, a kerület támogatta a színház működését. (...) Mi továbbra is eltökéltek vagyunk abban, hogy legyen színháza Budának. Konkrétumokat nem tudok mondani, de mindenképp azon leszünk, hogy a pezsgő színházi és kulturális élet megmaradjon. Most az egyeztetések időszaka következik mind az épület tulajdonosaival, mind a társulattal, társulatokkal.

Bősz Anett humán területért felelős főpolgármester-helyettes (InfoRádió): - 2020-ban összesen 50 millió forinttal, 2021-ben 25 millió forinttal, 2022-ben 15 millió forinttal támogattuk a működést, pedig akkor már villogtak a költségvetésünk viharjelzői. Az idei évben költségvetési túlélőcsomagot hirdettünk meg annak érdekében, hogy a saját intézményeink, illetve a kötelezően ellátandó feladataink stabilak tudjanak maradni. Ennél tovább a mi takarónk a legnagyobb sajnálatunkra sem 2023-ban, sem 2024-ben jelenlegi tudásunk szerint nem ér, és ez egyértelműen a kormányzati büntetőpolitika miatt van, hogy ilyen anyagi nehézségekkel nézünk szembe.

Kulturális és Innovációs Minisztérium (InfoRádió) - A háború és a szankciók okozta gazdasági nehézségek a kulturális ágazatot is érintik, a magyar állam ennek ellenére erőn felül segíti mind a vidéki, mind a fővárosi színházakat, a kormány idén is biztosítani tudta az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 09:56
×
×
×
×