eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A rövidfilm kategóriában Arany Pálma díjat nyert Buda Flóra Anna a színpadra lép a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén 2023. május 27-én. Buda Flóra Anna a francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmjéért részesült az elismerésben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Badra

Szociópornó – Filmkritikus: fel van adva a lecke a Cannes-ban győztes Buda Flóra Annának

Buda Flóra Anna francia–magyar korprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma díjat a Cannes-i fesztiválon. A siker kapcsán Csákvári Géza filmkritikust, filmes újságírót kérdeztük.

A Cannes-i filmfesztivál fődíja, az Arany Pálma a világ legjelentősebb filmes szakmai elismerése, amit alkotó kaphat, már amennyiben nem hollywoodi stúdiófilmet készít – kezdte Csákvári Géza filmkritikus, megjegyezve, ha pedig ezt elsőfilmes alkotó kapja, pláne óriási szó, egyben a siker felé vezető úton is remek lépés. Emlékezzünk csak a Saul fiára, ami ugyan „csak” Grand Prix nagydíjat kapott, ami az Arany Pálma után a második legrangosabb elismerés, de onnantól kezdve megállíthatatlan sikernek örvendett a világ összes filmfesztiválján, amit végül az Oscar-díj bezsebelése koronázott meg – jegyezte meg a szakértő.

Maga a nyertes 27 című film a mai helyüket nem találó fiatalok „pillanata”, úgymond egy absztrakt animáció – értett egyet Enyed Ildikó gondolataival a filmes újságíró –, vagyis

nem a cselekmény képről képre történő megvalósítása, hanem az atmoszféra, az egyfajta művészi kifejezési mód a lényeg,

„bár nem ebből kell feltétlen kifejteni életfilozófiai vitákat”.

Buda Flóra Anna megfogalmazása szerint szociópornót készített, ami Csákvári Géza szerint mint műfaj jól hangzik, és animáción belül lehetséges is, hiszen „egészen más szint egy megrajzol absztrakt emberi test, egy genitália, mint mondjuk Kovi videói, hiszen ez mégiscsak a Cannes-i filmfesztivál”.

Szerinte animációs rendezőként Buda Flóra Annának fel van adva a lecke, hogy mi legyen a következő lépése a karrierjében. Nyilván a legegyszerűbb egy másik rövidfilmet készíteni, de egy hosszú-hosszú évek előkészítését igénylő nagyjátékfilmbe is belevághat, amiben segítségére lehet a rendezőnek, hogy Franciaországban él, hiszen Magyarországon az ilyen alkotás ritkább. Persze nem példátlan, gondolva mondjuk a februári Berlini Filmfesztiválon debütáló Műanyag égboltra – jegyezte meg Csákvári Géza.

A 27 sikere miatt most viszont egy hosszú, egy-másfél éves fesztiválkörút vár minden bizonnyal Buda Flóra Annára.

A filmkritikus végül arra is kitért, hogy a 27 című animációnak ugyan van terjesztési létjogosultsága, és meg is fogják venni bizonyos csatornák,

üzletileg szinte lehetetlen, hogy sikeres legyen.

Már csak azért is, mert nincsenek olyan mozik, amik rövidfilmeket vetítenének, de a tévék sem feltétlen szeretik ezeket főműsoridőben sugározni. Vagyis az ilyen és hasonló rövidfilmek platformja jóvalta szűkebb, mint a nagy játékfilmeké, de az Arany Pálma bizonyosan segíteni fog Buda Flóra Anna rendezésének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×