eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Káel Csaba: szorosabb lesz az együttműködés a Müpa és a Nemzeti Filharmonikusok között

Első körben az ifjúsági és diákkoncertek területén szeretnének aktívabbak lenni, de lehetnek nagyszabású bemutatók is – mondta a Müpa vezérigazgatója.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója az idén 100 éves Nemzeti Filharmonikus Zenekar kapcsán felidézte, hogy az együttműködés még a Müpa megnyitása előttről indult, hiszenmielőtt elkészült az épület, már ott próbált az együttes, majd az első koncertet is Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar adta.

Mint mondta, aztán a Müpa is megpróbálta kihasználni azokat az előnyöket kihasználni, amiket a zenekar és a kórus jelenléte nyújtott. Kocsis Zoltánnal elkezdtek azon gondolkodni, hogy miként lehet a profilt szélesíteni, az elképzelése az volt, hogy Richard Strauss operáiból mutassanak be minden évben egyet-egyet. Ennek nagy sikere volt a különleges hangzásélmény miatt, de a művész halála miatt ez a sorozat megszakadt.

Az együttműködés keretében most

szeretnének aktívabbak lenni az ifjúsági és diákkoncertek területén.

"Közös feladatunk, hogy ideszeretgessük a következő generációkat, és ebben nagyon sokat lépett a Müpa az elmúlt 18 évben" – jegyezte meg, de szeretnék még aktívabb partnerként bevonni ebbe a munkába a Nemzeti Filharmonikus Zenekart.

Az együttműködés úgy válik szorosabbá Káel Csaba szerint, ha kihasználják azt a "fantasztikus potenciált", amit a zenekar és a kórus nyújt. Az NFZ szerinte Magyarország legjobb zenekara, ahol elképesztő zenészek vannak, akik

akár szólistaként, akár kamaraformációként is meg tudnak jelenni egy-egy ifjúsági előadáson,

de például nagyszabású oratóriumokat, operákat is tudnának közösen bemutatni. "Ez a terem lehetőséget ad az ilyen nagyszabású művek bemutatóira is" – mondta Káel Csaba.

"Úgy szokták mondani külföldön, hogy ez a rezidens zenekara az épületnek, ezt szeretnénk még jobban aktivizálni az NFZ-vel" – tette hozzá a Müpa vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×