eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az idén 15 éves Müpa épülete Budapesten 2020. március 10-én. A 28 hónap alatt felépített komplexum, amelynek fejlesztője a Trigránit Zrt., a generálkivitelezője az Arcadom Építőipari Zrt. és tervezője a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda, három fő egysége a Duna felőli oldalon, önálló intézményként a Ludwig Múzeum, középen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem valamint a keleti szárnyban a Fesztivál Színház, de az épületben találhatók a Nemzeti Filharmonikusok próbatermei is. Az épület elnyerte az építészeti, illetve ingatlanfejlesztési Oscar-díjként számon tartott „FIABCI Prix d’Excellence 2006” kitüntetést az úgynevezett „specialized” kategóriában, majd 2007-ben a FIABCI közönségdíját is.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A Ludwig Múzeumban is tudják: nem elég, ha egy műalkotás kortárs

Fabényi Júlia igazgató a múzeum egyes tárlatain keresztül mutatta be az InfoRádióban, hogyan igyekeznek utat találni a közönség felé.

A gondoskodás fogalmát és a "megújuló digitális látogatói élményt" állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum.

Fabényi Júlia igazgató az InfoRádióban elsőként Lengyel András kiállítását emelte ki: "Egy nagyon érdekes gondolat, a felhő köré csoportosította a teljes művészetét, a Felhőmúzeumot is ő alapította meg, egyszemélyes múzeum, kizárolagos, az övé. Generációjának munkásságát eddig is igyekeztünk figyelemmel kísérni; azok közé tartozik, akik a hetvenes évek vége felé fejezték be a főiskolát."

Utána a Ludwig-hálózaton belül készült kiállítás lesz látható, egy "szinte anarchista" német művész, Wolf Vostell mutatkozik be átfogóan a hatvanas évekből Boris Lurie-vel.

A múzeum előtt álló komoly kihívás, hogy hogyan áll a kortárs művészet érthető bemutatásához.

"Minél inkább kortárs művészt mutatunk be, annál inkább oda kell figyelni, hogy a művek közvetíthetősége mely regisztereken, milyen szinteken működik ahhoz, hogy a közönség megkapja a szellemi, érzelmi hozzáférést" – fogalmazott Fabényi Júlia; a közönség igénye szerinte nagy, de a terhelhetősége véges, éppen a médiumok magas száma miatt.

Ősztől már ennek a Ludwig Múzeum időszaki kiállításában látható jelei lesznek, amikor is a kiállításokhoz tartozó szakszövegeket már teljesen leegyszerűsítve kínálják, hozzáférést biztosítva az értelmi fogyatékosok számára is.

"A közösségi gondolkodás, az együttlét, az emberek egymásra való odafigyelése vagy magára maradottsága áll a kiállítás középpontjában" – utalt leendő őszi kiállításukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×