eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a közmédia óbudai székházában tartott sajtótájékoztatón 2022. december 9-én. A Nemzeti Filmintézet és a közmédia megállapodásának köszönhetően a Duna mutatja be a legújabb magyar filmeket. Itt debütál a Magyar Mozgókép Díjjal kitüntetett Ida regénye című romantikus film, az Aranybulla sorozat és a Keleti Ágnes olimpiai bajnokról szóló dokumentumfilm. Januárban mutatja be ugyancsak a Duna az MTVA megrendelésére és finanszírozásával készült A helység kalapácsa eposzparódiát,  valamint a Béke - A nemzetek felett című filmet.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Káel Csaba: a film forog tovább – a most készülőket befejezik, és újakat is kezdenek

Minden mozgókép találja meg a saját gyártási formáját, és megfelelő összeg álljon a rendelkezésére – mondta a Nemzeti Filmintézet igazgatója.

December 25. és január 31. között több új magyar film is először lesz látható a közmédia csatornáin. A nézők láthatják a Magyar Mozgókép-díjjal kitüntetett Ida regényét és az Aranybulla című történelmi filmet. A több mint százéves olimpiai bajnokról, Keleti Ágnesről készült dokumentum is műsorra kerül Aki legyőzte az időt címmel. Januárban folytatódik a bemutatósorozat: a kezdődő Petőfi-év miatt A helység kalapácsát mutatják be, és látható lesz egy történelmi dokumentumfilm is Béke a nemzetek felett címmel.

Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet igazgatója, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy ezeknek a filmeknek nagy része eleve televízióra vagy streamingcsatornára készült. Lesznek olyan filmek is, amelyeket a moziforgalmazás után mutatnak be a Duna Tv-ben. A Nemzeti Filmintézet alapvető stratégiája, hogy minél jobb minőségű mozgóképes termékek készüljenek, és ezek minél több emberhez eljussanak.

"Természetes együttműködés, hogy a közmédián keresztül is minél több emberhez próbáljuk eljuttatni ezeket a kiváló alkotásokat"

– fogalmazott Káel Csaba.

A jelenlegi gazdasági helyzetben nehezebb tervezni, előrelátónak lenni. A Nemzeti Filmintézet igazgatója szerint van kiforrott elképzelésük, de a konkrét költségvetési adatok csak a napokban fognak kiderülni. Felkészültek több verzióra, biztosítják a már készülő filmek befejezését, és az újak elkezdését is.

Ilyenkor felmerülhet, hogy szolidabb lesz a költségvetés, kevesebb a díszletelem és a produkcióban résztvevő munkatárs. Káel Csaba elmondta: mivel a filmeket egy-két évvel a bemutatásuk előtt kezdik forgatni, ezért már a következő évekre terveznek.

"Az a filozófiánk, hogy minden mozgókép találja meg a saját gyártási formáját, és megfelelő összeg álljon a rendelkezésére" – jegyezte meg Káel Csaba. A külföldi együttműködések előnye, hogy ők is hoznak pénzt, hiszen beszállnak a produkcióba és megnő a filmek terjesztési felülete is. Így például nemcsak 15 millió magyar számára készül az alkotás, hanem a másik részt vevő ország lakosságszámával is nőhet a nézettség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×