eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
J. K. Rowling angol író, forgatókönyvíró a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei (Fantastic Beats: The Crimes of Grindelwald) című filmje nagy-britanniai premierjén Londonban 2018. november 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Ralph Fiennes védi JK Rowlingot genderügyben

A Harry Potter-filmekben Voldemortot alakító színész szerint az a gyűlölet, ami Rowling felé árad, undoríró.

A New York Times-nak adott interjújában a Potter-sorozatban alakított szerepéről beszélt Fiennes, és ennek kapcsán tért ki az írónő körül kialakult helyzetre. JK Rowlingot a nemi identitással és transzeneműséggel kapcsolatos nyilatkozatai miatt támadják sokan.

"Nagyszerű könyveket írt az önállóságról, arról, hogy a kisgyerekek találják meg önmagukat. Ezek a könyvek arról szólnak, hogyan válhatsz jobb, erősebb, erkölcsösebbé. Az ellene irányuló szóbeli gyalázkodás undorító, megdöbbentő" - idézi Ralph Fiennes szavait a The Guardian.

Azt is hozzátette:

megérti, hogy amit a nőkről mond, az egyesekben ellenérzéseket kelt, de nem obszcén, fasiszta gondolatok azok véleménye szerint,

amelyeket Rowling megfogalmaz.

"Nőként beszél arról, hogy nő, nőnek érzi magát és az a célja, hogy kimondhassa, hogy nő. Értem, hogy ez honnan ered - annak ellenére is, hogy én nem vagyok nő" - fogalmazott.

Rowlingot transzfób vádakkal illetik azóta, hogy 2020-ban írt egy esszét a nemi identitásról, melynek mentén komoly vita alakult az identitás és a transzneműség kérdéséről. Augusztusban, a Salman Rushdie ellen elkövetett merényletet követően közzétett egy halálos fenyegetést is, amelyet emiatt kapott.

A New York Timesnak adott interjújában Fiennes az eltörléskultúrával szembeni ellenszenvét is kifejezte.

"A jogos harag jogos, de gyakran öncélú érzés lesz belőle, mert nem látja át azt, hogy nem csak fekete és fehér van. Nincsenek benne árnyalatok" - mondta.

Arról is beszélt, hogy

Voldemort szerepének elfogadásán sokat gondolkodott:

egy ideig úgy érezte, egyszerű gyerekfantasyről van szó.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×