eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Koffee jamaicai énekesnő kezében a legjobb reggae albumnak járó elismeréssel a Grammy-díjak 62. átadási ünnepségén a Los Angeles-i Staples Centerben 2020. január 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/David Swanson

Betiltott zenék Jamaicában? Elképzelhetetlen szabályt hoztak

A kábítószer és a bűn hazájában nem lehet többé zenéket leadni a kábítószerről és a bűnről.

A jamaicai műsorszóró hatóság betiltotta azoknak a zenei és televíziós produkcióknak a sugárzását, amelyek megítélésük szerint a bűnözést, az erőszakot, a kábítószer-használatot, a csalást és a fegyvereket dicsőítik vagy népszerűsítik.

A tilalommal azokat a produkciókat akarják kiszorítani a médiából, amelyek a kormány szerint "tévesen azt sugalmazzák, hogy a bűnözés a jamaicai kultúra és társadalom bevett része".

Az új irányelv szerint a műsorokat sugárzó csatornáknak kerülniük kell a pénzzel, pazarlással, pénzátutalással kapcsolatos "városi szlenget", és például az olyan szavakat, kifejezéseket, mint

"lincselés", "bankszámla", "élelmiszer", "pénztárca" vagy "ügyfél".

A műsorszolgáltató hatóság arra kérte a nyilvánosságot, hogy jelentse a jogsértőket.

A jamaicai művészek elítélték a tilalmat, és a szólásszabadság elleni fellépésnek tekintik. Mint érveltek, a kormány nem sokat tesz a bűnözés felszámolásáért, az erőszaknak kitett lakosságot viszont nem vonja be a párbeszédbe.

"A művészet az életet utánozza, és a zene abból indul ki, ami Jamaicában történik"

- hangsúlyozta a Di Genius néven ismert Stephen McGregor Grammy-díjas zenei producer és énekes, hozzátéve, hogy azért próbálják megtiltani az ilyen produkciókat, mert nem illik bele abba a képbe, amelyet a hatalmon lévők szeretnének.

Tavaly Jamaicában volt a legmagasabb a gyilkosságok aránya Latin-Amerikában és a Karib-térségben az Insight Crime felmérése szerint.

Jamaicában már korábban is hoztak hasonló rendelkezéseket, többek között 2009-ben. Sokan azonban nem hisznek az ilyen szabályozás eredményességében, mert mint rámutattak, a fiatalok eleve a streamingplatformokról hallgatják és nézik a produkciókat.

McGregor szerint a művészeket akarják bűnbakká tenni az állam mulasztásai okozta súlyos problémákért.

A zenész hangsúlyozta: nem lehet arra kényszeríteni az alkotókat, hogy olyan képet fessenek a világról, amely nem tükrözi a valóságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×