eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjáról a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában 2021. december 1-jén. A sorozatot 2022 áprilisában tartják Budapesten és több vidéki városban.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Káel Csaba: saját mozikat kell teremteni a magyar filmnek

Egyfajta magyar kvóta bevezetésén gondolkodnak a jogalkotók, hogy ezzel is segítsék a magyar filmek forgalmazását – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a filmügyi kormánybiztos. Káel Csaba mint a Müpa főigazgatója arról is beszámolt, nincs tervben az intézményük bezárása.

Nagyságrendileg húsz új magyar film premierje volt nyár elején a Veszprém-Balaton régióban megrendezett Magyar Mozgókép Fesztiválon. Ezek az alkotások most hétről hétre debütálnak a hazai mozikban. Ennek alapján talán kijelenthető, hogy a magyar filmgyártás működik, az alkotók pedig köszönik szépen, jól vannak – mondta Káel Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában, de azért megjegyezte, hogy az alkotók sosincsenek jól, mert nincs az a pénz, amit ne tudnának elkölteni a projektjeikre.

Emlékeztetett, mióta a Nemzeti Filmintézet 2020. január 1-jétől a filmgyártást elkezdte integrálni, a magyarországi mozgóképes jelenlét már nemcsak a mozifilmek készítésére korlátozódik, hanem ide sorolhatók a televíziós és streamingelt filmek és sorozatok. "Sőt, lényegében a bérmunkák is, hiszen ugyanazok a szakemberek dolgoznak egy hazánkban forgatott Spielberg-filmen, mint egy magyar produkción "– magyarázta a szakember.

Káel Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid komoly nyomot hagyott a moziforgalmazásban, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. Hatvan százalékkal esett a forgalmazás, miközben komoly küzdelem is zajlik, hiszen a hollywoodi mozik, az amerikai blockbusterek elképesztő marketingháttérrel érkeznek, ez erre fordított összegek meghaladhatják magának a produkciónak is a költségét.

A filmügyi kormánybiztos szerint a most bemutatásra kerülő magyar játékfilmek – a dokumentumfilmekről nem is beszélve –

nemhogy hendikeppel indulnak, labdába sem igazán rúgnak

a multiplexekben az amerikai produkciókkal szemben. Szerinte a mozisoknak, forgalmazóknak ráadásul nem is érdekük, hogy ebben erősebben lépjenek. Megoldást valamiféle kvóta jelenthetne a hazai filmekre. „Ezekről most erős gondolkodás van” – fogalmazott Káel Csaba. De ehhez a filmtörvényt is módosítani kellene, integrálva azt az európai törvényekhez, amelyek ezt kifejezetten nem támogatják.

"Saját mozikat kell teremteni valamilyen formában"

– jelentette ki. Ehhez kapcsolódóan a Nemzeti Filmintézet a filmklubrendszert kívánja feléleszteni, a projekt mára az összes magyarországi egyetemen jelen van. Egy másik, középtávú programban pedig – a Népművelési Intézettel karöltve – azon településeket veszik célba, ahol egyáltalán nincsenek filmszínházak, viszont vannak kultúrházak vagy könyvtárak, ahol lehet mozizni – tette hozzá Káel Csaba.

Kőkeményen dolgoznak a nyitvatartásért

Káel Csaba – a Müpa vezérigazgatójaként – arról is beszélt az Arénában, hogy értelemszerűen őket is értinti az energiaválság, ezért a hatásaival foglalkozniuk kell, ugyanakkor nem terveznek bezárni, de ha lesz olyan kormányzati intézkedés, ami ezt elvárja, annak eleget fognak tenni.

A költségvetési és jegyeladási szempontokat figyelembe véve több forgatókönyvvel is terveznek, ez vonatkozik a fizikai jelenlétre, de mondjuk a hőmérséklet-beállításra is. „Kőkeményen” dolgoznak az optimális helyzet megteremtésén, ami mindenképpen azt jelenti, hogy nem szeretnének bezárni – ismételte meg.

A Müpa esetében tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nemcsak egy cég által használt épületről van szó, hanem ott vannak a Nemzeti Filharmonikusok, a Kottatár és a Ludwig Múzeum. Nem beszélve arról, hogy a hatalmas terek hőmérsékletét sem egyszerű feladat kontrollálni, miközben például a múzeumnak – a műtárgyak miatt – adott üzemi hőmérséklete van. Ami a rezsiszámlákat illeti, Káel Csaba emlékeztetett, hogy a Müpa eltérő struktúrában működik, mint az egyéb színházak, úgynevezett PPP-konstrukcióban; ebben már megkapták az üzemeltető elvárásait a rezsicsökkentésre, de erről még folynak a tárgyalások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×