eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Ruined church in ZsĂĄmbĂŠk, Hungary
Nyitókép: to_csa/Getty Images

Újjáépülhet az ország egyik legizgalmasabb középkori alkotása

Építéstörténeti dokumentáció készül a zsámbéki romtemplomról.

Közbeszerzést írt ki a zsámbéki romtemplomra vonatkozó építéstörténeti tudományos dokumentáció elkészítésére a helyi önkormányzat. A feladat a „Zsámbék, Premontrei Templom és Kolostor rekonstrukciója és újjáépítése” című projekt keretében megvalósuló fejlesztés műszaki előkészítése és kapcsolódó feladatok ellátása – olvasható az Építészfórumon.

A leírás alapján a műemléki vonatkozású szakértői tevékenység, felmérés és tervezés során elkészülő dokumentáció azért szükséges, hogy „a fejlesztés előkészítés számára teljeskörű, a korábbi kutatási előzményeket magában foglaló és értékelő, tervpályázathoz valamint építési/építéshatósági vagy örökségvédelmi engedélyezési folyamathoz további kiegészítés nélkül felhasználható egységes szerkezetbe foglalt építéstörténeti dokumentációt biztosítson”.

A portál – a dokumentációt elkészítő nyertes ajánlattevő feladatai ismertetése mellett – emlékeztet, hogy 2020. október 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely a zsámbéki premontrei templom és kolostor rekonstrukciójának támogatásáról rendelkezik. Ebben az áll többek között, hogy a kormány egyetért azzal, miszerint „a kulturális turizmus részarányának növelését a zsámbéki Premontrei Templom és Kolostor fejlesztése nagymértékben segíti, ezért támogatja a templom fejlesztéseinek előkészítését”, valamint azzal is, hogy „a fejlesztés előkészítését 300 150 000 forint összegű költségvetési támogatásból Zsámbék város önkormányzata valósítja meg”.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×