eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az első Magyar Mozgókép Fesztiválról tartott veszprémi sajtótájékoztatón 2021. május 27-én. A rendezvényen, amelynek Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred ad otthont június 23. és 26. között, nyolcvannégy filmet mutatnak be.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Káel Csaba: szeretnénk, ha továbbfejlődne a filmgyártás

A kormánybiztos szerint a koprodukciók kiváló alkalmat teremhetnek a hazai filmek forgalmazásának bővítésére.

A magyar producerek nagyszabású nemzetközi koprodukciókon keresztül a korábbiaknál is szélesebb közönséget kívánnak elérni - idézte Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost a Screen nemzetközi filmes lap internetes oldalán megjelent cikkében.

A kormánybiztos üdvözölte, hogy a 120. évfordulóját ünneplő magyar filmgyártást négy alkotás képviseli a 74. cannes-i fesztivál hivatalos programjában. Emlékeztetett arra, hogy az első magyar film, A táncz című fekete-fehér némafilm 1901-ben készült, és az ország olyan neves filmrendezőket adott a világnak, mint William Fox, Adolph Zukor, Michael Curtiz és Alexander Korda.

Magyarország mára Európa egyik legnagyobb koprodukciós filmes szolgáltató központja lett, és új koprodukciós és forgalmazási stratégiák révén a helyi ipar nemzetközi jellegének növelését célozza.

"Egy magyar film számára a helyi piac 10 millió embert jelent. De ha több európai partnerrel koprodukcióban gyártjuk a filmeket, potenciálisan több mint 100 millió embert is elérhetünk" - mondta Káel Csaba.

"Kis ország vagyunk, de érdekes témákkal megnyithatjuk a világot a mi történeteink számára"

- tette hozzá.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a Magyar Filmintézet 2020-ban 51 millió dollárral (43 millió euróval) támogatta a filmgyártást, és magyar partnereiken keresztül a külföldi producerek is pályázhatnak magyar támogatásokra. Magyarország filmszakmai adókedvezményt is nyújt, ami népszerű az olyan magas költségvetésű nemzetközi produkciók körében, amelyek a helyszínek és a felszereltség miatt érkeznek, legutóbb a Warner Bros és Legendary Pictures Dűne című produkciója.

Magyarországon a koronavírus-járvány alatt is nyitva voltak a filmstúdiók, és Káel Csaba "az utolsó simításokat végzi azon a terven", amely alapján a Nemzeti Filmintézet négy műteremmel 2022-re több mint 12 ezer négyzetméterre bővíti a fóti stúdiókomplexumot - hívta fel a figyelmet a cikk.

"Gazdag filmgyártási hagyományunk van, és már több aranykorunk is volt. Azt szeretnénk, ha továbbfejlődne a filmgyártás és folytatódna ez a hagyomány" - mondta a kormánybiztos. "Közép-Európa és Magyarország a világ egyik legérdekesebb része. Szeretnénk megmutatni a világnak az életünket. A koprodukciók kiváló alkalmat teremhetnek a hazai filmek forgalmazásának bővítésére" - fűzte hozzá.

Az idei cannes-i fesztiválon Enyedi Ildikó A feleségem története című legújabb játékfilmje az Arany Pálmáért versenyezhet, míg Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába válogatták be. Mindkét alkotást július 14-én mutatják be. Mundruczó Kornél Evolúció című filmjét a Cannes-i bemutató elnevezésű új programban július 11-én vetítik, itt a fesztiválra rendszeresen visszatérő, már elismert alkotók innovatív munkáinak adnak helyet. A restaurált filmklasszikusokat bemutató Cannes Classics programba ezúttal Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmje kapott meghívást, ezt július 12-én láthatja a fesztiválközönség.

kvk \ ksb \ bsa \ kvs

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×