eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Pazar kínálatból csemegézhetünk a magyar film napja alkalmából az egész hétvégén

120 évvel ezelőtt, ezen a napon, április 30-án mutatták be az első magyar filmet.

Az első magyarországi filmfelvételt a Lumiére testvérek operatőrei készítették még 1896-ban a millennium alkalmával, ezt azonban egy sajnálatos hiba miatt sosem láthatta a közönség, mert a képekről lemaradt az ünnepségeket megnyitó Ferenc József feje.

Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar film A táncz című alkotás volt 1901, amelyben a kor nagy színészei: Blaha Lujza, Fedák Sári, Hegedűs Gyula és az Operaház balerinái szerepeltek. Ez a film azonban elveszett, csakúgy, mint számos más magyar mozgókép – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, arra is kitérve, hogy a Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula által rendezett alkotással 120 évvel ezelőtt kezdetét vette a magyar filmtörténet. Ennek a jeles eseménynek állít emléket a magyar film napja, amit 2018 óta április 30-án ünneplünk.

Sajnálatos mód, a 120 éve során készült magyar filmeknek több mint a harmada, köztük a már említett első filmalkotás, A táncz elveszettnek vagy kallódónak számít, és ahogyan a kormánybiztos fogalmazott,

az utolsó órában járnak, hogy még megtalálják, megmentsék azokat a kallódó alkotásokat, amelyek a nemzet mozgóképes értékeit bemutatják,

megmentve elérhetővé téve az utókor számára, hiszen a fellelhetők többsége régi hordozókon lehet. A gyűjtemény digitalizációjában nagyon nagy szerepet vállal a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma – élükön Ráduly György igazgatóval –, amely a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségében (FIAF) is – partnerként – kutatja ezen értékeinket.

A Nemzeti Filmintézet által működtetett Filmio nevű steaming szolgáltatásban nem csak a magyar film napján, hanem bármikor lehet online magyar filmeket nézni, a jubileumhoz kapcsolódva azonban 15 frissen felújított klasszikus filmet tesznek ingyenesen megnézhetővé a mai napon. Valamint a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók és a streaming szolgáltatók is csatlakoznak a közös ünnepléshez, ennek köszönhetően száznál is több magyar filmet vetítenek pénteken és a hét végén a tévében és online. A Mágnás Miskától kezdve A tizedes meg a többieken, A Tanún és Makk Károly Szerelem című filmjén át a Brazilokig, vagy a Rossz Versekig számos magyar filmet megtekinthetnek a televíziókban az érdeklődők, de szerepelnek a tévés kínálatban animációs filmek is, így látható lesz a Macskafogók vagy a Kuflik is.

Az Urániától a Rómain át a Távmoziig

A magyar film napja alkalmából ünnepi műsorral jelentkezik online csatornáján az Uránia Nemzeti Filmszínház a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívummal együttműködve. A műsor három klasszikus filmalkotással indul, amelyek a Balázs Béla Stúdióban készültek.

Az első Gyöngyössy Imre, a magyar új hullám jelentős alkotójának 1964-es Férfiarckép című műve, amelyben idős körorvos édesapja lírai portréját rajzolja meg. A filmet operatőrként Sára Sándor jegyzi. Kósa Ferenc Öngyilkosság című filmjét is vetítik 1967-ből, amely József Attila novellája alapján készült. Végül pedig Tóth János rendező–operatőr Mozikép című etűdje kerül sorra 1976-ból. Az MMA támogatásával megvalósuló program ingyenesen, regisztrációs jeggyel tekinthető meg az Uránia online csatornáján.

Szintén online, de animációs minifesztivállal ünnepli a Római Magyar Akadémia a magyar filmnapját. Péntek este 8 órától 24 órán keresztül a magyar nyelvű, angol felirattal rendelkező filmeket ingyenesen nézhetik meg mindazok, akik regisztrálnak.

A magyar film napján a Budapest Távmozi is a magyar filmesek előtt tiszteleg, elsősorban Törőcsik Marira emlékezve az Aurora Borealis - Északi fény című, Mészáros Márta filmjének vetítésével – ismertette Liszak Tamás igazgató. A kínálatban szerepel Enyedi Ildikó Testről és lélekről filmje, mint az elmúlt évek egyik legjelentősebb és legsikeresebb magyar alkotása, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, amely ugyancsak hatalmas sikernek örvendett, annak ellenére, hogy a pandémia idején, tavaly ősszel jelent meg, így „nem tudta magát kijátszani” a mozikban igazán.

A Távmoziban látható lesz még a Nincs parancs című film a Vasfüggöny végnapjairól. A vetítés után a filmről Szalay Péter rendező, Nagy László, a Pán Európai Piknik fő szervezője és a film szereplője beszélget Kovács Gellért filmszerésszel. És szintén beszélgetéssel kiegészítve vetítik a Hét kis véletlen című Gothár Péter filmet. Rezes Judittal és Mészáros Blankával, a főszereplőkkel beszélgetnek a vetítés után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×