eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ferenc pápa érkezik, hogy elmondja az Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló áldását az üres vatikáni Szent Péter téren 2020. március 27-én. A római katolikus egyházfő lakóhelyeként ismert Szent Márta-házat fertőtlenítették és tovább szigorították az óvintézkedéseket Vatikánváros egész területén, miután Ferenc pápa egyik közeli munkatársának pozitív lett a koronavírus-tesztje.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Reuters/Yara Nardi

Képernyőre viszik a Vatikán rejtett titkait

A sorozat elkészítésében közreműködik az egyházi állam hivatalos hírszolgáltatója.

Videósorozat készül a vatikáni múzeumok rejtett szépségeiről az intézmény és a Vatican News együttműködésével.

A Celata Pulchritudo. I segreti dei Musei Vaticani (Rejtett szépség. A Vatikáni Múzeumok titkai) című sorozat első darabja keddtől látható a Vatican News portálján és közösségi médiás felületein.

Egy éven át havonta készül egy rövidfilm két változatban: a hosszabb verzió mellé a bemutatott műalkotást leíró cikk is kerül, a rövidebbet a közösségi média felhasználóinak szánják.

Az egyes epizódok kevéssé ismert történeteket, érdekességeket mesélnek el a pápai gyűjtemény egyes világhírű mesterműveiről. A legendás alkotók - köztük Michelangelo és Raffaello - ihletének forrásairól, a kereszténység előtti kultúrák varázsáról és rejtelmeiről, a múzeumok kulisszái mögötti világáról, az évszázadokon át a mai szakemberekre hagyományozott tudásról, kutatásról, restaurálási ismeretekről mesélnek az rövidfilmek, hogy új perspektívából mutassák be a pandémia miatt hónapok óta zárva tartó intézményeket.

"Még a legismertebb és legtöbbet fotózott alkotások történében is rejtőznek alig ismert részletek, felfedezésre váró szempontok: a műveket kutató, gondozó, restauráló és őrző szakembereknek köszönhetően igyekszünk a lehető legtöbb emberrel megismertetni kincseinket" - mondta el Andrea Tornielli, a vatikáni média szerkesztőségi igazgatója az ANSA-nak.

Az első részt a belvederei torzó nevű márványszobor-töredéknek szentelték. Az ókori szobor, amelyet Michelangelo tanítójaként is emlegetnek, felirata szerint az athéni "Apollóniosz, Nesztor fia" műve, mely a Kr. e. 1. században készült, és valószínűleg egy korábban alkotott bronz eredeti márvány másolata. A legújabb kutatások Aiasz görög hős alakját azonosítják benne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×