Infostart.hu
eur:
400.41
usd:
351.09
bux:
100843.67
2025. július 30. szerda Judit, Xénia

Dragomán György: azért főzök, mert addig se kell írni

A József Attila-díjas író Főzőskönyv című kötetében sajátos stílusban, a belső és külső történésekkel meséli el, hogyan és milyen ételeket kreál a konyhában.

Életemben először élményt a főzés akkor okozott, mikor kiskoromban megtanultam, hogy lehet cukrot pergelni, abba diót szórni, és ebből egy édességszerűség jön létre. Ötéves lehettem, mikor ezt kipróbáltam, egy barátomtól hallottam róla. Egyedül is sokszor csináltam, ez volt az első és azóta azóta tulajdonképpen folyamatosan főzök kisebb-nagyobb megszakításokkal – mondta Dragomán György új kötetéről, a Főzőskönyvről.

"Azért főzök, mert addig se kell írni. Olyan kivételes helyzetben vagyok ebből a szempontból, hogy a főzést tulajdonképpen az írásból való teljes és tökéletes kikapcsolódásra használtam az utóbbi 25 évben – mondta a konyhai tevékenység motivációjáról. – Nagyon igyekszem, hogy ne gondolkozzak. Én regényíró vagyok és nagyon nehéz kijönni abból a mentalitásból, hogy az ember a jelenetben van, és a mondatokat csiszolja fejben. A főzés erre nagyon alkalmas, egész másfajta fizikai kreativitás. Az írásban a legnehezebb vagy nem történik semmi, hanem ül az ember a fotelben és maximum gépel. A főzés ennek teljesen ellentéte, ott tényleg történik valami mindig, egy fizikai folyamatnak vagyunk a részei, amelynek a végére valami lesz, megfogható, megehető, ízlelhető, szagolható jön létre."

Főzés közben igyekszik nem mondatokban gondolkozni, és mióta többet ír főzésről, vigyáznia kell, hogy közben ne próbáljon receptet írni. Igaz, a Főzöskönyvben sem recepteket kínál, hanem történeteket, élethelyzeteket, sztorikat.

"A főzésről is úgy tudok írni, ahogy regényt is írok. Egy történetről van szó, arról, hogy meséljem el azt, amit csinálok, s ez egy fontos kérdés. A tudósoknak is az egyik problémájuk, hogyan tudják elmesélni azt, amit csinálnak. A főzéssel is ez van, a receptet könnyű leírni, de magát a folyamatot, ami ott történik az emberrel kívül és belül, egy kicsit nehezebb" – mondta, és hozzátette, arra tett kísérletet, hogy úgy írja le a folyamatokat, hogy ne csak a külső, hanem a belső történések is benne legyenek. Izgatottan várta, hogy ez működik-e, és megnyugvással vette tudomásul, hogy működik, szinte minden receptet megfőzte valaki.

"Tudtam, amikor megírtam, hogy működik, mint könyv. A nappaliban az ember az elejétől végéig el tudja olvasni. De ez a könyv valahol félúton van a konyha meg a nappali között, és sejtettem, hogy működni fog, de hogy mind a két helyen tud működni, az most már három hónap után nyilvánvaló. Ilyet még nem írtam, a regény és a novella is teljesen más. Itt sokkal konkrétabb eredmények vannak, mint a regényben" – mondta Dragomán György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy átalakulás a kedvenc gyümölcsöknél: a málnának vége, jön az áfonya

Nagy átalakulás a kedvenc gyümölcsöknél: a málnának vége, jön az áfonya

Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök magyarországi termesztésére, megfelelő termesztéstechnológiával és jó fajtaválasztással ismét fel lehet lendíteni a bogyós gyümölcsök, köztük a ribizli, a málna vagy a bodza termesztését – mondta az InfoRádióban Takács Ferenc, a FruitVeb alenöke.
VIDEÓ
Jerome Powell bejelentése után vegyes képet mutatnak a tőzsdék

Jerome Powell bejelentése után vegyes képet mutatnak a tőzsdék

Az EU-val való amerikai megállapodást követően a befektetők figyelme a Kínával való tárgyalások felé fordul, bár a Svédországban zajló egyeztetések felől egyelőre nem sok kézzel fogható információ érkezett. Ezzel párhuzamosan az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgások látszottak ma reggel, és Európában kisebb eséssel kezdődött a nap, de később elkezdett javulni a hangulat. Reggel elkezdtek beérkezni az európai GDP-adatok, köztük a magyar adat is, amely valamivel jobb lett a vártnál, de a stagnálás közeli kép ezzel sem változott. Délután az USA-ból érkezett a vártnál jobb GDP-, és inflációs adat. Este a Fed kamatdöntő ülést tart, ahol a növekvő politikai nyomás miatt lesz érdekes a jegybanki kommunikáció.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×