eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Rátóti Zoltán színművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Színházművészeti Tagozatának vezetője beszédet mond az országos színházi évadnyitó gálán a Pesti Magyar Színházban 2019. augusztus 30-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Megszólalt Rátóti Zoltán az SZFE tavaszi félévével kapcsolatban

Szarvas József segítőjeként tevékenykedik majd az egyetemen, és "üdvözöl" mindenkit, aki a történtek után beiratkozott a tavaszi félévre.

Tettekkel, világlátással mutatna példát Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész az SZFE új tanáraként - az egyetem kuratóriumának új tagjaként -, és a művész a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt is elmondta, "nemzeti érzés" óra nem lesz az egyetemen.

Rátóti Zoltánra a prózai színész osztályt vezető Szarvas József segítőjeként lesz szükség, és "a színészmesterséget fogják oktatni".

Felkérésük után mindketten egyeztettek többekkel a leendő tananyagról, illetve kielemezték, hogyan oktatták őket annak idején - Méhes László tanártársukkal együtt is, aki a leendő zenés mesterség oktatója lesz.

Felidézte, régen "a színpadi egyedülléttől, a színpadi kapcsolatfelvételtől a partnerre/partnerekre való figyelmen át a jelenetértelmezésen, -elemzésen keresztül a nélkülözhetetlen rögzítőképességig terjedt az első két év mindennapi gyakorlata. Sztanyiszlavszkij módszerét más-más irányból közvetítették felénk".

"Huhogásnak" tartja, hogy ideológiai oktatásra készülnének, nem törekednek ígéretük szerint "átnevelésre".

A Vas utcai épülethez és az Ódry Színpadhoz sok szép emlék köti, de

"a történtek után már nem Thália felszentelt temploma",

utalt az őszi félév bizonytalan helyzetére a tiltakozások és a blokád mentén.

"Nagy szívfájdalmam, hogy a felújítás során a Rákóczi úti épületben nem volt idő visszaállítani a régi, kis tantermi színpadokat az osztálytermekben. Az elmúlt években sajnos minden teremből kiiktatták a színpadot, ezért egy szinten történik a próba és az előadás, pedig akárhogy is vesszük, mágikus hatása volt annak, hogy első perctől fogva megtapasztalhattuk a színpadi létezést.

Az új campuson minden színészosztályban lesz színpad"

- mondta még.

Hogy miként állhat helyre a diákok és a tanárok közti bizalom az új helyzetben, arról azt mondta, arra törekedtek, hogy az osztályvezető tanárok megtarthassák a diákjai­kat, a diákok is attól a mestertől tanulhassanak, akivel elkezdték az egyetemet. Üdvözöl mindenkit, aki beiratkozott a tavaszi félévre - részéről optimista.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×