eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Meghalt a legendás zenész

Elhunyt Peter Green, a Fleetwood Mac együttes gitárosa és társalapítója. A 73 éves zenész halálát családja jelentette be.

A brit blues rock-gitáros és dalszerző a Fleetwood Mac együttes további nyolc tagjával együtt 1998-ban került be a Rock and Roll Hírességeinek Csarnokába. Az együttes leghíresebb számai közé tartozik az Albatross és a Black Magic Woman.

Peter Green 1946-ban született Londonban, zsidó munkás családban. Gyermekkorától vonzotta a zene, nagy rajongója volt az olyan amerikai blues-zenészeknek, mint B.B. King és Muddy Waters. 11 évesen kezdett gitározni, és 15 évesen már professzionális színvonalon játszott a hangszeren. Egy instrumentális bandával, Peter B Looners együttesével állt először színpadra, majd a Bluesbakers együttesben vette át példaképe, Eric Clapton helyét.

Green a Bluesbakers tagjaival és John McVie-vel együtt alakította meg a Fleetwood Mac együttest 1967-ben Londonban.

Az Albatross című szám, amelyet Green komponált, a banda első nagy sikere lett 1968-69-ben, és rögtön a brit zenei szcéna élvonalába repítette őket. A gyors sikernek azonban megvolt az ára, Green a médiafelhajtástól kábítószerrel próbált menekülni.

"A legrosszabb, ami életemben történt velem a drogozás, a legjobb pedig, amikor a toplista csúcsára értünk" - idézte fel később.

Green 1970-ben vált meg az együttestől a kábítószerek okozta skizofréniája miatt. Hosszú ideig kezelték mentális problémái miatt. A hetvenes években szinte teljesen eltűnt a zenei életből, mint erről később elmondta: sokáig élt az utcán és egy izraeli kibucban.

A Fleetwood Mac új felállásban közben újabb sikereket ért el, Rumours című 1977-es albumukból világszerte több mint 40 millió példány fogyott.

Green szólóban folytatta pályafutását, majd 1996-ban egy új együttessel futott be ismét igazán. A Peter Green Splinter Groupnak számos lemeze jelent meg, míg 2004-ben fel nem oszlottak.

A szakértők már életében a blues igazi legendájának tartották, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású gitárosaként beszéltek róla.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×