eur:
400.4
usd:
362.91
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Új könyvekkel és türelmi idővel készül a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A kormány tervei szerint június 15-től a könyvtárak is kinyithatnak – közölte az Index megkeresésére az operatív törzs. Az újraindulás konkrét szabályai azonban egyelőre nem ismertek. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár csak július elejére tervezi az újranyitást, három ütemben. Először a központi könyvtár, és a 14 legnagyobb könyvtár nyit majd ki, de azok is csak alapszolgáltatást nyújtanak majd.

A kormány tervei szerint június 15-ével a könyvtárak is kinyithatnak - közölte az operatív törzs az Index kérdésére.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár még biztosan nem tárja ki kapuit ekkortól, de már komplett forgatókönyvvel rendelkezik a szolgáltatásaik újraindítását, valamint az olvasóik fogadását illetően, amely három ütemben fog megvalósulni – nyilatkozta az InfoRádiónak Fodor Péter főigazgató.

Első körben a központi könyvtár mellett a 14 forgalmasabb könyvtárak megnyitását tervezik, amelyekben az alapszolgáltatások lesznek csak biztosítva. Így többek között várják vissza a korábban kikölcsönzött köteteket, hiszen jelen pillanatban 231 457 könyv van kint, 63 688 olvasónál – emelte ki a főigazgató, aki szerint ennek lebonyolítása önmagában is komoly logisztikai feladat lesz.

Hozzátette: a könyvtári dolgozók maszkban és kesztyűben fogadják az ügyfeleket, és az általuk visszaszolgáltatott könyveket 72 órás karaténba helyezik. Azt kérik az olvasóiktól is, hogy maszkban érkezzenek, és tartsák a szükséges távolságokat a várakozások alkalmával.

A polcokon való válogatásra még nem lesz lehetőség, csak az előzetesen megrendelt köteteket tudják kiadni.

Fodor Péter arra is kitért, nyári szünet nem lesz a könyvtárakban, a második és harmadik ütemre pedig a várható július eleji nyitást követően három–három héttel később kerülhet sor, hogy minél hamarabb tudjanak újra kölcsönözni az olvasók. Az olvasótermi szolgáltatásokat viszont egy későbbi időpontban fogják csak elindítani – ismételte meg.

Jó hír azonban, folytatta, hogy amióta bezártak, március 13-tól kezdődően valamennyi könyvújdonságot, ami a piacon megjelent, megvásároltak, tehát jelentős

új könyvállomány fogja várni az olvasókat.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár számára a beiratkozási, adott esetben a késedelmi díjak elmaradásán túl az is komoly bevételkiesést jelent, hogy a járványhelyzetben nem volt lehetőségük a tereik bérbeadására a különféle programok, rendezvények és forgatások számára – mondta a főigazgató. Ugyanakkor fontos, hogy az olvasók nem károsulnak, részint a beiratkozási idők meghosszabbítása révén, de késedelmi díjat sem számolnak fel. Sőt, egy hónapos türelmi időszak is lesz a könyvtárak nyitását követően.

Fodor Péter végezetül kiemelte: az idősebb közönségnek a délelőtti időpontot javasolja a könyvtár idénybevételére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Elfoglalta az orosz haderő a Donyeck megyei Vuhledárt. Szerdán az ukrán hadsereg is elismerte, hogy kivonultak a városból. Az egyik ukrán műveleti csoport szerint azért adták fel a stratégiai fontosságú erődvárost, mert az orosz csapatok majdnem bekerítették őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint automatikusan felmentést kap minden vád alól az, aki katonai szolgálatot vállal az orosz haderőben, miközben büntetőeljárás zajlik ellene. Szintén felmentés jár azoknak, akiket elítéltek, de még nem kezdték el letölteni börtönbüntetésüket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 21:01
×
×
×
×