eur:
393.2
usd:
364.1
bux:
71982.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Városliget Zrt. által 2019. május 14-én közzétett látványterv a Liget Budapest Projekt keretében elkészült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületéről a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú restaurátor-műhelyek, műtárgyraktárak, kutatószobák és irodák mellett helyet kapott a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is. Az új intézmény a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít európai szinten is egyedülálló hátteret. A nagyközönség pedig hamarosan birtokba vehet egy új, 13 ezer négyzetméteres közparkot az intézmény területén belül, amely nyitvatartási időben várja a látogatókat.
Nyitókép: MTI/Narmer Építészeti Stúdió

Hamarosan fontos mérföldkőhöz ér a Budapest Liget Projekt

Ősszel megnyílik a műemléki rekonstrukción átesett Olof Palme-ház a Városligetben, és átadják az ország legnagyobb, csaknem 13 ezer négyzetméteres játszóterét. 2023-ra a Liget Budapest Projekt összes új intézménye megnyílik, és befejezik a parkfejlesztést is. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója volt az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége volt.

Millennium Házaként nyílik meg az egykori Olof Palme-ház szeptember közepén a Városligetben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Gyorgyevics Benedek hozzátette, Pfaff Ferenc eredeti tervei alapján rekonstruálták a Zsolnay kerámiákkal ékesített épületet.

"A háznak több funkciója lesz. A nagyközönség szeptember közepétől két funkcióval találkozik rögtön, egyfelől egy időszaki kiállítással nyit, stílusosan mi mással, mint egy interaktív Városliget történeti kiállítással a ház. Ezen kívül egy millenniumi hangulatot idéző Zsolnay-kávézó nyitja meg a kapuit az egykori Olof Palme-házban rendezvénytérként, egy idő után pedig

à la carte étteremként is várja majd az érdeklődőket,

akik a felújított parkelemek mellett természetesen ilyen kiegészítő funkciókkal is találkozhatnak" – fogalmazott.

A ház bejáratánál egy különleges Zsolnay-szökőkút is helyet kap majd – tette hozzá Gyorgyevics Benedek.

Ugyancsak szeptemberben adják át a Liget projekt legnagyobb játszóterét.

Összesen hét új vagy megújult játszótér lesz a Városligetben, a Nagyjátszótér csaknem 13 ezer négyzetméteren várja majd az érdeklődőket, közepén a Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye ihlette óriásmászókával. A vezérigazgató hangsúlyozta: a játszótér korosztályokra bontva kínál különböző játéklehetőségeket.

"Fizikailag is jól elkülöníthetőek ezek a majdnem kalandparki elemek, amelyek a nagyobb gyerekek számára tartogatnak izgalmas lehetőségeket, és azok a játszótéri elemek, amelyek pedig a kisebb gyerekek számára" – hangsúlyozta.

Gyorgyevics Benedek beszélt arról is, hogy a játszótéren animátorok ügyelnek majd a rendre, a szülők pedig az interneten tájékozódhatnak arról, hogy éppen milyen a játszótér telítettsége. Emlékeztetett:

a Ligetbe látogatók tavaly birtokba vehették a Vakok kertjét, az ifjúsági sportpályákat és a Kutyás élményparkot.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója megjegyezte: a kutyás élménypark a vártnál jóval több érdeklődőt vonzott, több mint háromszázezren látogatták meg a megnyitása óta, így a karbantartását is sűrűbben ütemezik.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy

2022-re a tervek szerint valamennyi új épület állni fog a Ligetben. 2023-ban pedig az összes intézmény megnyílik,

a parkfejlesztés következő üteme azonban már jövő tavasszal látványos eredményeket hoz.

"Őszre készül el maga a Nagyjátszótér – ismételte meg –, illetve elkészül maga a Rózsakert, megközelíthető lesz az Olof Palme-ház, továbbra is üzemelni fog a Vakok kertje, az a multifunkciós sportpálya, amit az iskolák számára tavaly szeptemberben átadtunk, illetve a Kutyás élménypark. Ez fog 2020 tavaszára, a sport jellegű fejlesztésekkel, illetve egy újabb kutyás fejlesztéssel kiegészülni, és ekkor mondhatjuk azt, hogy nagyjából az Ajtósi Dürer és a Zichy sétány közötti rész teljes egészében tájépítészetileg megújult" – ismertette Gyorgyevics Benedek.

Befejeződtek a Néprajzi Múzeum mélyépítési munkálatai, a múzeum 2020 végére már szerkezetkész állapotban lesz – tette hozzá a vezérigazgató. "A szerkezetépítés elindult, hamarosan azok is, akik csak a a palánk mellett közlekednek, látni fogják, hogy elkezd kinőni a földből a szerkezet, elkezd magasabb lenni, mint az építési terület. És 2021 végére el tud készülni úgy az épület, hogy minden része bejárható lesz, és a kiállítási elemek is beköltöznek" – mondta.

Hamarosan megkezdik a tárgyak beköltöztetését a májusban átadott Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba, amely a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint 300 ezer darabos raktári anyagát őrzi majd. Tart a Magyar Zene Háza építése, a tervek szerint 2020 végétől fogad látogatókat az intézmény.

Gyorgyevics Benedek az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy

mi az oka annak, hogy az eredeti tervekhez képest több évet csúszik a Liget Budapest Projekt lezárása.

"Ezt a konjunktúrát, ezt az elképesztő változást, ezt az iszonyatos építőipari többletterhelést, ezt 2013-ban, 2014-ben nem lehetett prognosztizálni. Úgyhogy természetesen a kapacításkérdések egy állami beruházás tekintetében is megjelennek, és jelentős hatást gyakorolnak a különböző projetkelemek megvalósítására" – mutatott rá.

A vezérigazgató hozzátette: arra is

ügyelnek az építkezések ütemezésénél, hogy a Városliget nagyobb hányada elérhető legyen a lakosság számára,

és ne kelljen teljesen lezárni a területet. Az Új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálók előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza építése 2019 végén, 2020 elején kezdődhet el, akárcsak az 1952-ben lebontott, szecessziós Városligeti Színház újjáépítése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×