eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay.com

Baglyok között dől el az év madara cím

Július 25-ig szavazhatnak az érdeklődők arra, hogy 2020-ban mely faj legyen az év madara. Idén három bagolyfaj verseng a címért.

A Magyarországon fészkelő bagolyfajok közül egyedül a gyöngybagoly van bajban és szorul emberi segítségre – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője hozzátette: szinte kizárólag épületekben, templomtornyokban fészkel. A szervezet elnöksége azonban úgy döntött, hogy mivel a faj már többször volt az év madara, így idén az uráli bagoly, a füleskuvik és az erdei fülesbagoly közül lehet választani.

Utóbbi kettő a lakott területen élők közül a leggyakoribb, legismertebb a fülesbagoly. A füleskuvik az egyetlen vonuló bagolyfajunk, mely kisebb, mint a kuvik.

Az uráli bagoly még nem organizálódott magyarországon, bár egyre nő a Magyarországon fészkelő párok száma. Mindhárom faj kisrágcsálókat, rovarokat fogyaszt. Mesterséges fészkekkel jól segíthető a költésük.

Az uráli bagoly esetében fontos a megfelelő fakezelés, hogy a költési időszakban ne vágják ki a fákat. Mivel a baglyok nem építenek fészket, így nélkülözhetetlen számukra a varjúfajok – a dolmányos varjú és a szarka – közelsége, melyek fészkei a legfontosabb természetes otthont jelenti számukra.

Az év madarára július 25. 12 óráig lehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×