eur:
392.53
usd:
362.69
bux:
72156.18
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Facebook

Megelevenedik a Tabán aranykora

Július 30-ig látható A napsütötte Tabán című kiállítás a budavári Virág Benedek házban – ismertette Lájer Vera, a szerdán megnyílt kiállítás rendezője az InfoRádiónak. Az akvarell és pasztell képeken a régi tabáni házak, utcák és terek hangulata elevenedik meg.

A napsütötte Tabán című kiállításon a 20-as, 30-as évekből származó képekből válogattak a szervezők, amelyeken kanyargós utcácskák, apró házak, és néha a lakók is megjelennek – ismertette Lájer Vera. Az alkotások nagyon színesek és erőteljesek, elsősorban akvarell és pasztell munkák vannak felsorakoztatva. "A napsütés végigvonul a kiállítás mindhárom termén" – tette hozzá a kiállítás rendezője.

A kiállítás ötlete Tibai-Takács János felfedezésével kezdődött. Ő tanár volt, akinek életművét dédunokái 15 éve kutatják, és akinek egy akvarell képe fogta meg a művészettörténészt. Az ő 40-60 darabra tehető tabáni sorozatát próbálták rekonstruálni. Ehhez kapcsolódott – árulta el Lájer Vera – az I. kerületi Budavári Önkormányzatnak Jálics Jánostól őrzött anyaga, 30 darab nagyobb méretű akvarell. Ezek kerültek ki végül, mint egy külön sorozat Tibai-Takács Jánossal párhuzamban. "Nagyon sok utcarészlet, számos jellegzetes motívum a Tabánból, a 20-as, 30-as évekből megegyezik a két szerzőnél." Mindehhez kapcsolódott Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, aki a saját és Tóth László gyűjteményéből mindezt kiegészítette. Ők mindketten tabáni képeket gyűjtenek szintén a 20-30-as évekből, a Tabán aranykorából.

A képek legfőbb üzenete a pozitív életöröm, mondta Lájer Vera, aki továbbá kiemelte: "Egy olyan történet A napsütötte Tabán, ami valójában újragondolás és nosztalgia jellegű,

a gyönyörködtetést szolgáló kiállítás.

Abszolúte élvezhető, nem kell túlságosan agyonmagyarázni, mert dekoratív, könnyen érthető és napsütötte, ahogy a cím is mutatja" – emelte ki Lájer Vera.

Arról is beszélt, hogy van egy régi tabáni térképük, amelyen a látogatók beazonosíthatják, mely utcaszakaszokon, mely részeken járhattak a leggyakrabban a festők, hiszen "a Tabán zarándokhelye volt a plein air festőknek, akik a szabadban dolgoztak, akvarell és pasztell technikát használtak".

A kiállítás helyszíne a Virág Benedek Ház az I. kerületben. A tárlat július 30-ig látható, de elképzelhető, hogy ezt a határidőt meghosszabbítják őszig is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×