eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Heteken belül rá sem ismerni majd a Bakáts térre

Megújult az épület homlokzata és a templomkert is, az altemplomban pedig egy urnatemetőt alakítottak ki - mondta az InfoRádiónak Kruppa Gábor, a templom felújításának felelős tervezője. A második üteme kivitelezése ősszel indul.

A Bakáts téri templom felújításának első üteme a befejezéséhez közeledik, júniusban lesz a műszaki átadás.

"Az első ütem lényegében a homlokzat felújításából állt, illetve megépült a szentély mögött az altemplomban egy urnatemető"

- ismertette az InfoRádióban Kruppa Gábor, a Bakáts téri felújítás felelős tervezője.

Amit a járókelők láthatnak, hogy most már a homlokzat nagy részéről az állványzatot elbontották, látszik a felújított homlokzat, illetve ami a leglátványosabb változás, hogy a toronysisakon sincs már állványzat, csillog a rézlemez-borítású sisak, helyükön vannak az aranyozott keresztek.

"Jár a toronyóra, ami az egyik legfrissebb dolog, mert a felújítása a számlapoknak és a járószerkezetnek most történt meg" - tette hozzá Kruppa Gábor.

Az ablakokat most nem cserélték, ezek felújítása egy későbbi ütem része lesz, annak a műszaki tartalmát most állítják össze.

Ami még jelentős változás lesz a téren, bár az építkezés miatti kerítések miatt egyelőre nem annyira látszik, hogy

a templomot körülvevő kert, járdák, ülőbútorok is újak.

A második ütem pontos tartalma még nem végleges, de elsősorban a templombelső felújítására irányul: a szentély, a padló és a padok felújítását egy komplett elektromos és minimális gépészeti felújítás követi, ez ősszel kezdődik.

Az első ütem 930 millió forintot emésztett fel, s ha a második ütemet időben elkezdik, 2020 szeptemberére készen lesznek a munkával

- épp a magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére.

A felújítás után az egyházi funkciók mellett komoly turisztikai vonzerőt jelenthet és egyfajta kulturális központként is működhet majd a templom.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×