eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Vidnyánszky Attila, a teátrum igazgatója a Nemzeti Színház jövő évadát meghirdető sajtótájékoztatón egy fővárosi sétahajón 2017. május 9-én. A színház tizenegy bemutatót, köztük négy nagyszínpadi premiert tervez a 2017/2018-as szezonban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vígjátékot rendez Kaposváron Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese rendezi a megújulás időszakát élő Csiky Gergely Színház első bemutatóját.

Amikor felkérték Csiky Gergely: Buborékok című vígjátékának megrendezésére Kaposváron, Vidnyánszky Attila először meglepődött. A SONLINE által közölt interjúban a rendező elmondta: őt általában vaskos, klasszikus, nagy művek színpadra állítására kérik fel, ez volt az oka a csodálkozásnak.

Vidnyánszky arról is beszélt, hogy

régen rendezett vígjátékot, így várja hát az örömteli lubickolást a poénokban, a vidám helyzetekben, egy jó történetben, amely tele van örök emberi igazságokkal és mának szóló mondanivalóval.

Igazi színészdarab – jutalomjáték a szereplőknek.

Egy kulturális intézmény megújulása – és ma egy sor színházzal történik ez – az ország gazdagodását, fejlődését mutatja, ami nagy öröm és büszkeség. "Személyesen pedig felelősséget érzek, ugyanakkor várakozással teli szorongást is, de hasonló érzés tölt el bárhol, ha vendégként dolgozom" - mondta az októberi díszbemutató rendezője.

A Nemzeti Színház vezetését Vidnyánszky Attila művész-igazgatóként látja el. Kaposváron jelenleg mened­zser jellegű a vezetés. Melyik változatot tartja a rendező hatékonyabbnak - hangzott az egyik kérdés az interjúban.

"A művészigazgatónak menedzsernek is kell lennie, a menedzsernek pedig szükséges, hogy affinitása legyen a művészet iránt. A kaposvári felállás egyáltalán nem ördögtől való.

Az orosz színházi kultúrában ez az általános: kettéválik a művészeti irányítás és az ügyvezetőség. A kijevi színművészeti főiskolán, ahol én is végeztem, van vezetés-szervezés-marketing szak, ahol színházigazgatókat képeznek" - válaszolta Vidnyánszky Attila.

A rendező szerint a magyarországi színházakra is átültethető lenne ez a gyakorlat. Mint mondta: hosszú ideje éppen ellentétes folyamatokat látunk, pedig jó volna, ha a Kaposvári Egyetemen indulna színházvezetői képzés, szakirány.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×