eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Közönség a világzenei expo, a Womex megnyitóján Budapesten, a Művészetek Palotájában (Müpa) 2015. október 21-én. Az idei, sorrendben 21. Womexet, amely egyszerre vásár, fesztivál és konferencia, október 21-től 25-ig rendezik meg a fővárosban.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nemzetközi együttműködéssel újítana a Müpa

Egyre több a bérletes látogató a Művészetek Palotájában, és a közönséget értő befogadóként tartják számon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény vezérigazgatója. Káel Csaba arról is beszélt, hogy a webes közvetítések iránt sokan érdeklődnek külföldről is.

A nézőszám a Művészetek Palotájában (Müpa) már elérte a maximumot, egyre többen váltanak bérletet és válnak állandó látogatójává a programoknak. A koncertlátogatók nyitottak a színházi és az irodalmi programok iránt is, a Müpa közönségét pedig a külföldi művészek is értő befogadóként tartják számon - mondta az elmúlt évek eredményeit értékelve Káel Csaba.

"A nézőszám kérdése azért egyre nehezebb, mert kezdünk a fizikai maximum felé közelíteni, a bérleteladásaink komolyan nőttek" - tette hozzá a szakember. A bérlet kérdése Káel Csaba szerint azért fontos, mert egy biztos bázis: ha egy koncert közönségének több mint a fele bérletes, már csak a másik felére kell a jegyeket eladni, de amit ennél is fontosabbnak tart, az az, hogy

"kialakult a Müpában egy nagyon komoly közösség. Ezt rengeteg külföldi előadó is érzékeli."

Példaként korunk egyik legjelentősebb muzsikusát, Sir Simon Rattle-t említette, aki nemrég adott koncertet a Müpában a Londoni Szimfonikus Zenekar élén. Mint mondta, a muzsikus nemcsak az előadóterem adottságait, hanem a szakértő közönséget is dicsérte, amely mindig elbűvöli.

Webcastos együttműködés

A Müpa vezérigazgatója hozzátette, külföldön is egyre többen követik a webcaston közvetített előadásokat, és tervezik, hogy a világ nagy koncerttermeivel összefogva egy közös felületen mutatják be a közvetítéseket. Szeretnék jobban intézményesíteni az élő webcastok bemutatását és

fontos cél az is, hogy ezek a webcastok eljussanak az iskolákba is.

Itt megemlítette Káel Csaba, hogy a gyermekközönség második generációja nő fel az immár 14 éve működő intézményben. A gyermekfoglalkozások is népszerűek, a babakoncerttől kezdve a kortárs és a klasszikus irodalmat a fiataloknak bemutató programokig.

A mosoly országa kínai közreműködőkkel

Káel Csaba arról is beszélt, hogy a sanghai ünnepelt premier után Budapesten is bemutatják a kínai-magyar együttműködésben készült Lehár Ferenc operettet, A mosoly országát.

A művet tavaly november végén mutatták be először Kínában, kínai és magyar énekesekkel. Az előadást rendező Káel Csaba elmondta, hogy a legtöbb kínai művészt a magyar közönség is láthatja Budapesten. Hozzátette, a kínai előadásról

"többen megállapították, hogy ilyen érzelmi hatást ritkán láttak kínai közönségen, jó páran megkönnyezték az operettet".

Káel Csaba szerint a siker kulcsa abban rejlik, hogy az operett története ma is aktuális, hiszen ez a darab valójában az együttélésről szól, Lehár ezt az örökzöld témát fogalmazta meg a zene nyelvén. Az előadás látványvilága is kínai-magyar együttműködésben készült, lenyűgöző, autentikus jelmezeket láthat majd a közönség a budapesti bemutatón.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×