eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a kulturális tao ügyében tartott sajtótájékoztatón a budapesti Városházán 2019. január 28-án. Mellette Tarlós István főpolgármester (k) és  Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Megállapodás a budapesti színházak pénzeiről

Az eddigi tao-támogatásnál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást kapnak a jövőben a fővárosi fenntartású színházak, idén ez az összeg 3,5 milliárd forint - az erről szóló, a kormány és a főváros között létrejött megállapodás részleteit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester ismertette.

Tarlós István főpolgármester már a kulturális tao eltörlésének bejelentésekor külön tárgyalást kezdeményezett a miniszterelnökkel, hogy a fővárosi fenntartású tizenegy intézmény pénz-elosztásáról a városvezetés hozhasson döntést. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: sikerült egyezségre jutniuk.

Gulyás Gergely azt közölte: politikai megállapodás jött létre a kormány és a főváros között, a főpolgármester azt harcolta ki a fővárosi színházak részére, hogy az eddig tao-támogatásánál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást fognak kapni. Erre összesen 3,5 milliárd forint jut. Az összeg elosztásáról a főváros szabadon dönt, és ennek megfelelően a kormány osztja majd ki a támogatásokat.

Ez azt jelenti, hogy a kulturális tao pótlására elkülönített csaknem 35 milliárd forintból 3,5 milliárd kerül fővárosi hatáskörbe – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester.

Tarlós István kijelentette:

a 3,5 milliárdos támogatást a kormány garantálta, és "addig maradok a helyemen, amíg ez a garancia érvényes". Politikai értelemben "kizárólag és pontosan" a főváros javaslata alapján osztják el a támogatást

- hangsúlyozta a főpolgármester.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: két héten belül megjelenik az összeg szétosztásáról szóló pályázat.

Az államtitkár hozzátette:

a kiemelt minősítésű színházaknak már márciusban szeretnék utalni a megítélt támogatás első harmadát, a másik két részt nyáron és az ősszel kapják meg az intézmények.

Az alternatív társulatok számára is elkülönítettek forrást – hangsúlyozta Fekete Péter,

Az államtitkár kiemelte: nem pénzt osztanak, hanem feladatot. Egyelőre azonban nem tudni, milyen szempontok alapján. Az biztos, hogy nem a korábbi tao támogatások lesznek iránymutatóak. Jeleztük kérdéseinket az államtitkárságnak, későbbre ígértek választ.

Budapest, 2019. január 28.
Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész, a fővárosi Örkény István Színház igazgatója (b) és Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a budapesti József Attila Színház igazgatója a kulturális tao ügyében tartott sajtótájékoztatón a budapesti Városházán 2019. január 28-án. Mellette Tarlós István főpolgármester.
MTI/Mohai Balázs
Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész, a fővárosi Örkény István Színház igazgatója (b) és Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a budapesti József Attila Színház igazgatója a kulturális tao ügyében tartott sajtótájékoztatón a budapesti Városházán 2019. január 28-án. (MTI/Mohai Balázs)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×